Belföld

Százezres pénzbüntetést kapott Gődény György rémhírterjesztésért

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Százezer forintos pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság Gődény Györgyöt rémhírterjesztését.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség eltúlzottan enyhének tartja a vádlott büntetését, ezért felfüggesztett börtön kiszabásáért fellebbeztek.

Hozzátette, a férfi továbbra is tagadta a bűncselekmény elkövetését, ezért felmentésért fellebbezett a védőjével.

A virusszkeptikus férfi 2020 november 25-én „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, melyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot.

Gődény ezen interneten megjelent írásában a kötelezően elrendelt maszkviselés vonatkozásában azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök.

A gyógyszerészt 2020 december 11-én hajnalban állították elő a lakásán tartott házkutatás során, majd rémhírterjesztés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Gődény azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt, és ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy ő csupán orvosi tényeket közölt az oldalán tudományos kutatásokra alapozva.

Kapcsolódó
Vádat emeltek Gődény György ellen rémhírterjesztésért
Felfüggesztett börtönt kért az ügyészség a bűnösségét tagadó gyógyszerészre.

A virusszkeptikus férfi a kihallgatása során panasszal élt a gyanúsítás ellen, valamint a lakásában tartott kutatás és az otthonában lévő eszközök lefoglalása miatt is, de az ügyészség mind a három panaszát elutasította, és felfüggesztett börtönt kért rá a vádiratában.

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint a gyógyszerész elferdítve állított be valós tényt, ez a magatartása pedig alkalmas volt arra, hogy a bevezetett védelmi intézkedések célját és eredményességét akadályozza.

Mivel az írás az interneten és a gyógyszerész saját oldalán is megjelent, ezért az nagy nyilvánosság előtt elkövetettnek minősül, továbbá különleges jogrend idején jelent meg, amellyel a rémhírterjesztés bűntettét valósította meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik