Belföld

Vádat emeltek Gődény György ellen rémhírterjesztésért

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség Gődény György ellen, mert tavaly novemberben olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy akadályozza a koronavírus elleni védekezés eredményességét.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta,  hogy az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért egy rémhírterjesztéssel vádolt férfira. Hozzátette, a terhelt továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el bűncselekményt, s azt állította, hogy az általa becsatolt cikkek, az ő igazát támasztják alá.

A vádirat lényege szerint Gődény tavaly november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült a róla elnevezett egyéb közösségi média oldalára is.

A cikkben a férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról pedig azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

Mint ismert a kormány tavaly november 4-én vezette be a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon. Gődény szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek, ugyanis az ő tevékenységüket vírusbizniszben való részvételnek minősítette.

A vírusszkeptikus gyógyszerész elérte a célját, ugyanis az internetes oldalán nagyszámban szóltak hozzá írásához az azt olvasók, s a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, amit több százan meg is osztottak.

Az ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztéssel vádolja a gyógyszerészt, mely bűncselekményért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje Gődényt.

Kapcsolódó
Mindhárom panaszát elutasította az ügyészség Gődény Györgynek
A rémhírterjesztéssel gyanúsított gyógyszerész kitart amellett, hogy nem követett el bűncselekményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik