Belföld

Világhírű festők alkotásait hamisította egy banda, a kár félmilliárd – fotók, videó

police.hu
police.hu

Festményhamisítókat fogtak el, a hamisítványok között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait másoló képek is, a becsült kár félmilliárd forintra tehető. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoz.

A műkincsvédelmi nyomozók információi szerint széles körben kezdtek hamis festményeket eredetiként árulni Magyarországon. Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született.

police.hu

Egyebek mellett Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait hamisították. Az elkövetők a képek előkerülését különböző történetekkel támasztották alá.

police.hu

A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya a Somogy és a Nógrád megyei főkapitányság, a keszthelyi és a szentendrei kapitányság rendőreivel közösen április végén nyolc megyében, egyszerre 21 helyszínen tartott kutatásokat, amelyekben 17 ember volt érintett.

police.hu

Az akcióban 120 rendőr vett részt, lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket és egyebek mellett hamis múzeumi pecsétet is. A további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik