Belföld europoli

Orbán szerint a dolgok nem néznek ki jól

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

Orbán Viktor megérkezett az uniós csúcsra Brüsszelben, ahol azzal kezdte sajtónyilatkozatát: „A dolgok nem néznek ki jól.”

A hvg.hu tudósítása szerint a magyar kormány megkapta az utolsó szövegjavaslatot a hatodik szankciós csomagról, és ebben valóban az szerepel, hogy az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem. Mint fogalmazott, ez Magyarországnak jó megoldás, nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra.

Orbán azt is elmondta, hogy a vezetéken keresztül érkező gázra vonatkozó szabályokat később fogják megvitatni és elfogadni. Egyelőre viszont szerinte hazánk nem kapott elég garanciát.

Ami nekünk gondot okoz, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami – ahogy egyébként arról már beszéltek az ukránok és mások is – jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni azt, ez a garancia kell nekünk. Ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk

– fogalmazott.

Újságírók arról is kérdezték a kormányfőt, a mentesség nem okozna-e túlzott versenyelőnyt Magyarországnak, és adni kell-e érte valamit cserébe. Orbán azt felelte, hogy a szankciókból épphogy a nagy külföldi olajcégek gyűjtenek profitot, hiszen felment az olaj ára.

Meglátása szerint Magyarország semmilyen extraprofithoz nem tud jutni, mert azt kérik tőle, hogy drága beruházásokat hajtson végre a Mol. Vagyis szerinte Brüsszel azt kéri, hogy költsünk rengeteg pénzt finomítóépítésre, aminek az lesz a vége, hogy drágább lesz a magyaroknak a benzin.

Ez őrültség, ez az atombomba. Ha valakinek kompenzációt kell adnia, az nem mi vagyunk, hanem az Európai Bizottság

– szögezte le.

Orbán Viktor egyébként a Facebook-oldalán is jelezte, hogy megérkezett Brüsszelbe. Itt azt írta, a tét Magyarország energiaellátása és a magyar családok jövője.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik