Belföld

Házilag barkácsolt körfűrész okozta az apa halálát, próbára bocsáthatják a fiát

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Házilag barkácsolt asztali körfűrész okozott családi tragédiát Tompán. A Kiskunhalasi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a 26 éves férfit.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség büntetővégzésben meghozandó próbára bocsátást kért a vádlottra a sértetti közrehatás miatt. Hozzátette, a férfi ténybeli beismerő vallomást tett a nyomozati szakban.

ugyeszseg.hu

A fiatalember és az édesapja közösen barkácsolt egy villanymotoros körfűrész gépet tavaly tavasszal, melyet rendszeresen használtak fa- és téglavágásra a vádlott tanyájának felújítása során. A flexgép egy varrógép vázra épült, azonban a fűrésztárcsát és az ékszíjhajtást védőburkolattal, valamint újraindítás elleni védelemmel sem látták el.

A törékeny fűrésztárcsa ráadásul alkalmatlan volt építőipari anyagok vágására, mivel ha beszorult, könnyen „berobbanhatott”.

Tavaly december 14-én délelőtt az apa megjelent a fia tanyáján, hogy a közösen készített flexgéppel felvágja a magával vitt téglákat. Téglavágás közben azonban a gép vágókorongja eltört és annak egy darabja az apa orrnyerge és homloka közé, másik része pedig a mellkasába fúródott. A baleset következtében a családfő olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Az apa halálát az okozta, hogy a vádlott a még szabványos gyári kivitelben is a veszélyes gépek körébe tartozó asztali fűrészgép készítése és üzemeltetése során nem tartotta be a szakmai és munkabiztonsági előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik