Belföld

Megvan, kit tesz Rogán Antal az új csúcstitkosszolgálat élére

Egy volt nemzetbiztonsági vezető, Kovács Zoltán András dandártábornok lehet a Nemzeti Információs Központ (NIK), vagyis az újonnan létrehozott „szupertitkosszolgálat” vezetője – írta a hvg.hu.

A Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter irányítása alá átcsoportosított szolgálat főigazgató-jelöltjét csütörtökön hallgatja meg zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Kovács Zoltán András korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettese volt.

A NIK a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), vagyis a még 2016-ban Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére létrejött értékelő-elemző központ átalakulásával jön létre. Az új struktúrában átkerül a Belügyminisztériumtól Rogán Antalhoz, és jóval nagyobb hatalommal ruházzák fel.

A NIK főigazgatójának kinevezése mellett egy másik titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) élén is változás lesz. A kiszemelt új főigazgató ugyancsak egy nemzetbiztonsági dandártábornok, Kiss Csaba. A főigazgató-jelöltet szintén csütörtökön és ugyancsak zárt ülésen hallgatja meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Kiss a mostani főigazgató, Szabó Hedvig altábornagy általános helyettese az NBSZ-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik