Belföld

A pedagógusok kérik Novák Katalint, hogy ne írja alá az új köznevelési törvényt

Ne írja alá a nemzeti köznevelésről szóló törvényt, kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Novák Katalin köztársasági elnöktől. A két szervezet sztrájkbizottsága közleménye szerint a kedden elfogadott javaslat törvénybe foglalná a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő rendelkezéseket.

A pedagógus-érdekképviselet az szeretné, ha Novák elküldené a törvénymódosítást az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra.

Magyarország Alaptörvénye a köztársasági elnök számára lehetőséget ad előzetes normakontroll kezdeményezésére, amennyiben a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Ekkor a törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára az Alkotmánybíróságnak elküldi

– írták közleményükben.

A szervezetek külön levélben fordultak Orbán Viktorhoz. Ebben arra emlékeztettek, hogy a határozatlan időre meghirdetett sztrájkot április elsejétől felfüggesztették ugyan, de ha nem sikerül rövid időn belül megállapodásra jutni a tárgyalásokon, akkor folytatni fogják a munkabeszüntetéseket.

Mint írták, a választások után megalakult az új kormány, ezért ezennel bejelentik, hogy a sztrájktörvény szerinti egyeztetést tovább kívánják folytatni. A követelések nem változtak, közülük a legfontosabbak az anyagi megbecsültség jelentős növelése és a munkaterhek csökkentése.

  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik