Belföld

Nem kapott műemléki védelmet, újra bontani akarják a Márványmenyasszonyt

Nem tudták műemléki védelem alá helyezni, az ideiglenes védelem pedig lejárt, így az ingatlanfejlesztő ismét kezdeményezte az egykori legendás étterem, a Márványmenyasszony épületének bontását.

Felbukkant a Márványmenyasszony étterem épületére vonatkozó bontási kérelem az építésügyi hatóság digitális rendszerében – írta szerdán az Építészfórum.

A nagy múltú épületről, amely a legrégebbi budai étterem volt, sőt gróf Széchenyi István 1836-os, és az árvízi hajósként is emlegetett Wesselényi Miklós 1845-ös lagzijának is ez az intézmény adott helyet.

Tavaly év elején derült ki, hogy bontani szeretné tulajdonosa.

Kapcsolódó
Márványmenyasszony
Eltűnik a két évszázadot túlélt budai étterem, a Márványmenyasszony épülete
A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre ugyan csak részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti.

A kormány még januárban gyorsított ütemű műemléki védettségi eljárást rendelt el a Márványmenyasszony épülete esetében, ez azonban csak egy évre szóló ideiglenes védelmet jelentett, ami, mint azt a 24.hu még márciusban megírta, januárban lejárt, és az eljárás során a Kormányhivatal nem talált módot annak véglegesítésére.

Az érvelés szerint az épületet olyan sokszor átépítették, hogy állásfoglalásuk szerint sem helytörténeti érdekessége, sem múltja nem elegendő indok arra, hogy műemlékké tegyék. (via Hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik