A következő élő közvetítés része Orbán Viktor: Belevaló kormány kell

Orbán: Belevaló kormány kell

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A negyedik, sorban az ötödik alkalommal alakíthat kormányt, kezdi beszédét Orbán Viktor. Hangsúlyozza, hogy soha ekkora választói akarat még állt még kormány mögött 1990 óta. „Ez részben megszolgált, részben megelőlegzett bizalom”, a kormány tagjaitól azt várja, hogy az előbbit megőrizzék, az utóbbit valóra váltsák.

Ez most különösen embertpróbáló feladat lesz, mert járványok és háborúk korát éljük, „Brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű”, onnan nem számíthatunk segítségre, mondja Orbán, aki 32 év alatt nem látott még ilyen bizonytalanságot.

A veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk évtizede ez, a járvány és a háború miatt újabb menekültáradat jöhet, energia- és nyersanyagár-emelkedés történt egész Európában. A 21. század eddigi legnagyobb geopolitikai átrendeződése és élelmiszerválság is fenyeget, ami destabilizál népes és törékeny országokat, ez a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlást indíthat. Ez egy ragyogóan irányított EU-nak is nagy kihívás lenne, de az EU ma minden, csak nem kirobbanó formában lévő, ragyogón irányított a szervezet, inkább zavarosak az ideológiái, és kapkod.

Magyarország egy ilyen korszakban nem engedheti meg a felelőtlenség, a gyengeség és a széthúzás luxusát, belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot, és kellő erőt mutat – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: meg kell erősíteni a Kárpát-Medence és Magyarország fizikai, anyagi, és szellemi-kulturális biztonságát, támogatni kell a családokat, tőkeerőssé kell tenni a vállalkozásokat, és növekedési pályán kell tartani a gazdadágot.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik