Belföld

Budapestre hozták a 66 éves ukrán személyiségtolvajt – videó

Nemzetközi elfogatóparancs volt ellene, Hollandiában bukott le.

A férfi egyike azoknak a személyiségtolvajoknak, akik hét éve jutottak okmányirodai ügyintézők segítségével valótlan adatokkal kitöltött magyar útlevélhez – írja a police.hu. A gyanú szerint csaknem 50 külföldi kapott korábban honosítottak adataival kitöltött okmányt.

A 66 éves ukrán férfi 2015. áprilisában a XV. kerületi kormányhivatalban igényelt a fenti módszerrel magánútlevelet, az ügyintéző pedig a valótlan adatokat rögzítette a közhiteles nyilvántartásba.

A bűncselekmény jellegéből adódóan az igénylő valós adatai akkor még nem voltak ismertek, így az általa használt adatok alapján ellene nemzeti, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Az ukrán állampolgárt 2022. május 10-én a holland hatóságok fogták el.

Valós adatait is megállapították, majd a férfit repülővel Budapestre hozták, átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak.

A 66 éves férfit a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói közokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Beismerő vallomást tett. Az ügyintézők ellen hivatali vesztegetés miatt már befejezték a büntetőeljárást, sorra buknak le a hamis útleveleikkel a személyiségtolvajok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik