Belföld

Életet mentett az óvónő, meghalt volna az újpesti óvodás, ha nem kapja meg az antiallergiás injekciót

MTI/Vajda János (illusztráció)
MTI/Vajda János (illusztráció)

Januárban történt, hogy allergiás rohamot kapott és meghalt egy hétéves fiú egy újpesti benzinkúton. Bár a helyszínre riasztott mentőegység hosszasan küzdött a gyerek életéért, nem tudták megmenteni. A tragédia után a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár perceken belül fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet.

Az alapítvány azt írta, hogy allergiás roham esetén nem a kalcium, hanem egy előretöltött adrenalinos „önadagoló toll” az, ami segít (Epipen Junior/Anapen Junior). Februártól több önkormányzat – köztük az újpesti is – közölte, hogy beszerzi és biztosítja bölcsődéi, óvodái és iskolái számára a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalint.

Déri Tibor, Újpest polgármestere szombati Facebook-posztjában arról számolt be, az újpesti Pozsonyi Oviban csaknem megismétlődött a tragédia pénteken, ám rendelkezésre állt az életmentő adrenalin. Mint írta, az egyik óvónő egy gyereken észlelte az allergiás roham jeleit, ezért beadta neki az injekciót.

Ébresztésnél vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna

– írta a polgármester az óvónő beszámolója alapján.

Azok a szülők, akik gyereke érintett, fel akarják hívni a társadalom figyelmét a súlyos, életveszélyes táplálékallergiás gyerekek kezelésére. Azért küzdenek, hogy központi eljárásrend legyen minden bölcsődében, óvodában és iskolában arra, ha egy táplálékallergiás gyerek jár az intézménybe.

Kapcsolódó
„Nem hasmenése lesz, ha eszik belőle, hanem meghal”
Sokkolni akarnak, hogy megkapják végre a társadalom figyelmét azok a szülők, akik súlyos, életveszélyes táplálékallergiás gyereket nevelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik