Belföld

Megszüntették a hivatali visszaélés miatt indított eljárást Hadházy és más politikusok megfigyelési ügyében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Bűncselekmény hiányában megszüntette a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Hadházy Ákos és más politikusok állítólagos megfigyelési ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja tett feljelentést, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának korábbi volt vezetője 2017 őszétől számos alkalommal adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések során az érintett személyek – köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint a „Ligetvédőkhöz” tartozó személyek – mozgását fényképfelvételekkel is dokumentálni kellett, amely fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltöttek fel a részt vevő rendőrök.

A vonatkozó jogszabályok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állománya szolgálati feladataik ellátása során részt vesznek a Budapest területén tartott – a sportrendezvény és a gyülekezési jog hatálya alá tartozó – rendezvények biztosításában.

Ezen nyilvános rendezvényeken készített felvételek nem azonosíthatók a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel. A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen róluk felvételeket készítenek. A gyülekezés biztosításában résztvevő rendőrök a rendezvények előtt és azt követően nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket, ilyet maga a feljelentés sem állított.

– írta lapunknak küldött közleményében az ügyészség.

Megállapították, hogy a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést, mint leplezett eszközt és a hivatkozott rendezvénybiztosítások során a rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott biztosítási tevékenységet.

Azt írták, hogy a rendőrségnek joga és kötelessége megfelelő intézkedéseket foganatosítani a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében, és e célból akár felvételt is készíteni az ott nyilvánosan megjelenő személyekről, így akár országgyűlési képviselőről is. Az állított jogellenes megfigyelésekkel kapcsolatos ügyrészt az ügyészség külön eljárásban bírálta el, az alapügy nyomozása továbbra is folyamatban van.

Kapcsolódó
A belügy cáfolta Hadházy megfigyelését, megszólalt egy rendőr
A Blikk információi szerint Alekosz volt a megfigyelt celeb.

Hadházy: Beismerés az ügyészségi cáfolat

A független képviselő szerint ez az ügy csak gyenge vicc ahhoz képest, hogy a titkosszolgálatok felügyelete Rogán Antalhoz került. Ugyanakkor úgy látja, az ügyészség úgy „cáfolta” a megfigyelési ügyet, hogy közben elég súlyos dolgokat beismert a rendőrségről.

Hadházy Ákos Facebook-oldalán néhány megjegyzést fűzött az ügyészségi közleményhez.

  • Az ügyészség sem cáfolja, hogy fedett nyomozók vegyültek el a tömegben, figyeltek tüntetőket. Bár a Felderítő Főosztályt azóta lefejezték, ő nem tud róla, hogy feladata lett volna a rendezvénybiztosítás. (Sokkal inkább ilyen nehézfiúk leleplezése.)
  • Azt, hogy rendszeresen voltak titkosrendőrök a tömegben és  képviselőket is megfigyeltek, az ügyészség természetesnek veszi, ők is sejtették, tudták. Szerinte az viszont kérdéseket vet fel, hogy ha pár száz, ezer fős tüntetésekre fedett nyomozókat küldenek, nem csinálnak-e más huncutságot is.
  • Szerinte az ügyészség cáfolja a Belügyminisztériumot. A tárca néhány napja azt közölte, hogy „országgyűlési képviselőt a rendőrség – így a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya – nem figyelhet meg, tehát nem figyel meg”. Az ügyészség szerint a titkosrendőrök megfigyeltek képviselőt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik