Belföld

Gulyás Gergely mellett lesz miniszterhelyettes Fürjes Balázs

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterjelöltet a parlament Igazságügyi Bizottsága hallgatta meg csütörtök délelőtt. Miután Orbán Balázs eddigi miniszterhelyettes Orbán Viktor politikai igazgatójaként folytatja, ezért változás történik a minisztériumban. A Portfolio beszámolójából kiderül, hogy Orbán helyére az új kormányzati ciklusban Fürjes Balázs érkezik, aki parlamenti államtitkára lesz a Miniszterelnökségnek és Gulyás miniszterhelyettese.

Fürjes eddig Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt, szintén a Miniszterelnökség kötelékében. A budapesti építési és fejlesztési ügyek viszont átkerülnek Lázár János tárcájához. Fürjes az áprilisi országgyűlési választáson a budapesti 3. választókörzetben indult, és alulmaradt az ellenzéki összefogás jelöltjével, a momentumos Hajnal Miklóssal szemben. (Csütörtökön az is kiderült, hogy a Fürjessel a Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként együtt dolgozó Vitézy Dávid az ipari minisztérium közlekedési államtitkáraként folytatja.)

Gulyás az ATV-nek adott rövid interjújában ezzel indokolta Fürjes Balázs kinevezését.

Fürjes Balázs egy régi, kipróbált tagja politikai közösségünknek, még gimnazistaként 88-ban csatlakozott a Fideszhez. Miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár lesz, nagyon jól dolgoztunk együtt az előző ciklusban is. Talán nincs is más az államtitkári karban, aki kormánybiztosként vagy államtitkárként eddig minden Orbán-kormányban szolgált, megvalósítási képessége kiemelkedő. A fővárosi politikai csatákban és a választási kampányban politikai rátermettségét is bizonyította. Érdemben fog részt venni a minisztérium irányításában, a miniszteri feladatok ellátásában. Teljesítményét a miniszterelnök és én is nagyra értékeljük, ebből következik e megbízatás.

Gulyás a Miniszterelnökség többi államtitkárának nevét is ismertette: György István marad a területi közigazgatásért felelős államtitkár, Potápi János ezután is a nemzetpolitikáért felel majd, Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár marad. Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is helyén marad az új ciklusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik