Belföld

Több tízmilliós sikkasztással gyanúsítják a volt egyház pénzét elköltő nőt

Hamarosan vádat emelhetnek azzal az 52 éves nővel szemben, akit azzal gyanúsítanak, hogy elsikkasztotta egy egyházi jogállásától megfosztott egyesület vagyonát, majd a 30 millió forinttal sajátjaként rendelkezett.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy Németországban élő, egykor egy Magyarországon egyházként bejegyzett közösség vezetőségéhez tartozó férfi tett feljelentést a rendőrségen jogi képviselője útján 2020 márciusában több tízmillió forint nyomtalan eltűnése miatt

A közlemény szerint a szervezet 2012-ben elvesztette az egyház jogállást, a közgyűlés pedig leváltotta addigi vezetőjét, ám a nyilvántartásban nem rögzítették a változást. Így a Budapest Környéki Törvényszék által elrendelt kényszer-végelszámolásra a közgyűlés által leváltott vezetőnőt jelölték ki.

A bírósági döntés ellen az egyesület az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslattal, a testület pedig 2014 áprilisában több mint 30 millió forintot ítélt meg kártérítés jogcímen. Ezt 2015-ben kifizették a vezetői tisztségétől megfosztott, végelszámolóként kijelölt nő által megadott számlaszámra.

Az egyesület számára megítélt kártérítés összegét azonban a nő a gyanú szerint a végelszámolási eljárást lefolytató törvényszék előtt is eltitkolta, a szervezetet megillető milliókat elköltötte, a bíróság pedig törölte a nyilvántartásból a közösséget.

Az asszony tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, s panasszal élt a gyanúsítások ellen. Védekezésében azt állította, hogy a kártérítés összege “a bankszámla-forgalomnak megfelelően került elköltésre”; szerinte személyes bosszú állhat a háttérben.

A szentendrei rendőrkapitányság befejezte a nő ellen jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik