Belföld

A PDSZ szerint bosszúból helyezték őket a Pintér Sándor vezette Belügy alá

Bár azt előre borítékolták a pedagógusok, hogy ahogy az előző ciklusban, úgy az előttünk álló négy évben sem lesz majd külön oktatási tárca a kormányban, az még őket is meglepte, hogy az Emmi felszámolása után a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz került át a terület – így összegezte az elmúlt napok történéseit az Mfornak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Nagy Erzsébet szerint a döntést talán az válthatta ki, hogy a pedagógusok rendszeresen szembe mennek a kormánnyal az utóbbi időben, „sokat kakaskodtak”, ezért inkább Pintérre bízzák őket a jövőben, arra a miniszterre, aki „parancsokkal és egyéb rendvédelmi eszközökkel szokott maga körül rendet tenni”.

A pedagógusok egy része most attól tart, hogy őket is belekényszerítik egyfajta parancsuralmi rendszerbe.

Attól tartunk, hogy minket is felmondási tilalommal, átvezényléssel és hasonlókkal sújtanak majd(…) Attól is tartunk, hogy lehetetlenné teszik majd a  tömeges lemondásokat a közalkalmazotti jogviszonyról, és lehetetlenné teszik a tömeges felmondásokat a nem állami intézményekben

– vázolta fel a félelmeiket Nagy a lapnak.

A pedagógus úgy véli, hogy az oktatási államtitkár személyét illetően a kontraszelekció fog érvényesülni. Azaz ilyen viszonyok közepette, a szakmában szóba jöhető, elismert szakemberek közül kicsi az esély, hogy bárki bevállalna egy ilyen szerkezetet, hogy a közvetlen felettese a belügyminiszer.

A pedagógusok régóta háborúznak már a mindnekori Orbán-kormánnyal a munkakörülményeik fejlesztése és a béreik rendezése érdekében. Az oktatásban még mindig a több mint 10 éve megállapított bértábla van érvényben, aminek értelmében egy egyetemi végzettségű kezdő középiskolai tanár havi juttatása a különböző pótlékokkal együtt nettó 207 ezer forint.

Kapcsolódó
Egy középiskolai tanár a Deák téren koldul
Egy képviselő a helyszínre ment, hogy megbizonyosodjon róla, nem kamu a történet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik