Belföld

Megáldották Novák Katalint – fotók

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Ökumenikus istentisztelettel kezdődött az államfő beiktatási programja.

Sokan a Kálvin téri református templom előtt, kivetítőn figyelték az istentiszteletet, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét, Novák Katalint.

Az állami hírügynökség tudósítása szerint a templomban Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt, hogy ez az első alkalom, amikor katolikusok, reformátusok, evangélikusok „a zsidó felekezet szombati imájától kísérve”, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára.

A református püspök szerint ehhez szükség volt Novák Katalin „bátorságára és alázatára”, és arra, hogy „újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját”.

Az MTI fotókkal gazdagon illusztrált beszámolója szerint az istentiszteleten Balog Zoltán mellett áldást mondott Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Najla Kassab lelkész is. A templomba elkísérte Novák Katalint a családja, és megjelentek a közjogi méltóságok is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az istentisztelet után azt nyilatkozta a Hír Tv-nek, hogy Magyarországon a kereszténység Szent István óta evidencia. Novák Katalin hitben élő keresztény asszony, a kormány is kereszténydemokrata kormány.

Óriási lehetőség, amikor egy édesanya, egy asszony az elnök. Megtestesítheti azt az érzékenységet, amit egy férfi nem tud és ez a szomszédos háborús helyzetben is kiemelt szerepet kaphat.

– nyilatkozta a KDNP elnöke.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik