Belföld

Elítélték a Hitler születésnapját horogkeresztes molinóval ünneplő szolnoki fiatalokat

Pénzbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélte a Szolnoki Járásbíróság azt a két szolnoki fiatalembert, akik Hitler születésnapját ünnepelték tavaly áprilisban.

Tóvizi Ádám, a Szolnoki Törvényszék szóvivője közleményében a két férfit önkényuralmi jelkép társtettesként elkövetett használatában mondták ki bűnösnek.

A két, büntetlen előéletű, szélsőségesen nacionalista eszméket valló huszonéves fiatalember nyilvánosan akart megemlékezzen Adolf Hitler születésnapjáról, ezért tavaly április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, majd április 20-án a Pozsonyi úti aluljáró belváros felőli bejárata fölé is kihelyeztek egy-egy molinót. Ezekre a diktátortól származó idézetet és jól felismerhetően horogkeresztrészletet festettek.

A Szolnoki Járásbíróság a fiatalabb, alig 20 éves vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg 24 éves társát – aki tettét azzal súlyosbította, hogy a második molinó kihelyezésének napján a buszon és egy forgalmas áruházban horogkeresztet, halálfejet és SS-jelvényeket viselt a felsőruházatán – 300 óra közérdekű munkára ítélte. Az ügyészség mindkét vádlottnál súlyosításért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik