Belföld

Jován László: Ha szakszerű kezelést kap M. Richárd, akkor nincs ez a haláleset

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ügyvédje szerint megmenthető lett volna a két ember halálával járó Dózsa György úti tragédia miatt három és fél év fogházra ítélt M. Richárd élete, ha szakszerű kezelésben és ellátásban részesül az első sztrókja után.

Jován László lapunk megkeresésére azt mondta, hogy a sorozatos mulasztások miatt halt meg az ügyfele, akit a vesztegetési eljárásban képviselt. Ez volt az az ügy, amikor M. Richárd pénzért akarta visszaszerezni a jogosítványát a vádhatóság szerint.

A sorozatos mulasztások okozták Ricsi halálát. Az első sztrókja után ugyanis még azt mondták az orvosok, hogy jó esélye van arra, hogy teljesen felépüljön. Ha szakszerű kezelést kapott volna, akkor ez a haláleset nem következik be. A vesztegetési perben, amelyikben én képviseltem, készült egy szakértői vélemény, amely alapján egyértelműen felépült volna, ha időben és szakszerűen kezelik

– mondta lapunknak Jován László. Kifejtette, hogy M. Richárdnak három olyan alapbetegsége is volt, amikre gyógyszert szedett. Erre jött még rá az, amit a sztrókra kapott. „Ezt a gyógyszert kellett volna napi szinten összehangolni a korábbi gyógyszerekkel. Erre azonban sajnos senki sem figyelt a rengeteg súlyt vesztő Richárd esetében” – tette hozzá Jován.

Kapcsolódó
M. Richárd azt állítja, közvetlen életveszélyben van
A másodfokú tárgyaláson azt mondta, hogy túl van lihegve ez az egész a körülötte lévő médiacirkusz miatt.

A férfi a kétezres évek elejétől többször is összetűzésbe került a törvénnyel. A legsúlyosabb büntetést a kecskeméti maffiaperként elhíresült ügyben kapta 2006-ban, amikor jogerősen nyolc év fegyházra ítélték bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete miatt, valamint bűnsegédként elkövetett fegyvercsempészet miatt.

M. Richárdot tavaly júliusban három és fél év fogházra ítélték a 2017. május 15-én történt Dózsa György úti tragédia miatt, amikor  125–140 km/óra közötti sebességgel belerohant a Mercedesével egy szabálytalanul kanyarodó Citroënbe, amely a buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott. A balesetben egy 24 éves egyetemista fiú és egy 37 éves kisgyermekes apa vesztette életét, öten pedig megsérültek.

Kapcsolódó
Meghalt M. Richárd
A férfit 8 év fegyházra ítélték a kecskeméti maffiaperben és 3 és fél év fogházat kapott a Dózsa György úti tragédia miatt.

M. Richárd azt mondta a Dózsa György úti baleset utolsó előtti, júniusi tárgyalásán, hogy a szívbetegsége mellett veseelégtelenségben is szenved, emiatt pedig „közvetlen életveszélyben” van. Ráadásul a szívproblémáival összefüggésben alvászavar is kialakult nála, ami miatt csak egy speciális berendezéssel tud kockázat nélkül aludni. Fél évvel a jogerős ítélet után agyvérzést kapott, majd áprilisban ismét sztrókot.

Megkerestük a büntetés-végrehajtási intézetet, hogy reagáljanak az ügyvéd állításaira, és megkérdeztük, hogy indítanak-e vizsgálatot annak a kiderítésére, hogy történt-e mulasztás a bv részéről a férfi halála ügyében. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítünk!

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs osztálya az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt írta, hogy a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében.

Hozzátették, általánosságban azonban a büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk megfogalmazott vádakat, mivel kollégáink magas szakmai felkészültséggel, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint biztosítják a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik