Belföld

Tiborcz-adó: Karácsony Gergely győzött a Kúrián

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
A főpolgármester fellebbezett és megnyerte perét Orbán Viktor veje ellen. A Tiborcz-adó budapesti bevezetéséről továbbra sem tett le.

Schiffer András, a főpolgármester jogi képviselője Facebook-oldalán teljes győzelemként értékelte a döntést, Karácsony Gergely pedig azt emelte ki, hogy a bíróság kimondta, a közszereplők köre szélesebb, mint a közhatalmat gyakorlók köre.

A szövevényes ügy azzal kezdődött, amikor Orbán Viktor veje beperelte Karácsony Gergelyt, aki a főpolgármester-jelölti kampányában egy olyan adó bevezetéséről beszélt, amit az 500 millió forintnál drágább budapesti ingatlanok után kellene fizetni. Ezt Tiborcz-adónak nevezte el.

Tiborcz István egymillió forintos elégtételt, bocsánatkérést követelt, mondván Karácsony Gergely visszaélt a nevével, megsértette a becsületét. Nem jogerősen elvesztette a pert, a Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly úgy döntött, a főpolgármester jogsértést követett el. Ezt követte a fellebbezés.

A Kúria szerdai, felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálati kérelemmel érintett részét megváltoztatta,

a Tiborcz István felperes keresetét teljes egészében elutasító elsőfokú ítéletet helyben hagyta

– közölte Schiffer András. Az ügyvéd az ítélet lényegét úgy foglalta össze, hogy Karácsony Gergely a „Tiborcz-adó” kifejezéssel politikai véleményt nyilvánított, a közszereplőre

(jelen esetben a cégein keresztül közpénzhez, közvagyonhoz hozzáférő, a fővárosi ingatlanpiacot befolyásolni képes Tiborcz Istvánra) irányadó fokozott tűrési kötelezettség, ahogyan a becsületvédelem, pontosan ugyanúgy a névviselési jog kapcsán is fennáll.

Tiborcz István olyan elképesztő vagyont szerzett az elmúlt 12 évben, hogy már pusztán gazdasági súlya miatt ő egy közszereplő – írta a Kúria döntése után a főpolgármester.

Ráadásul, aki a saját otthonát Tiborcz-tanyának nevezi el, ami még a Google Térképen is megtalálható, tűrnie kell, ha adót akarnak róla elnevezni, hisz adózni nem bűn.

Karácsony Gergely szerint egy igazságosan működő országban az lenne a minimum, ha a milliárdos közbeszerzések győztesei egy  kicsit visszaadnának a közösbe abból, amit az államtól nyertek. A  Tiborcz-adó budapesti bevezetéséről továbbra sem tett le, a Kúria döntése nyomán folytatja az egyeztetéseket a kerületekkel, ha a jogszabályok lehetővé teszik, akkor bevezetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik