Belföld

Medián: Már többségben, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A „győzteshez húzás” nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.

Hann Endre a HVG-nek készített legfrissebb Medián-kutatásról
azt írja, a választás után egy hónappal kisebbségből (44%) többségbe (54%) kerültek azok, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”. A friss kutatás adatai illeszkednek a választás hivatalos eredményéhez. A „győzteshez húzás” most nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.

54 százalék mondta magát Fidesz–KDNP-szavazónak, 34 százalék ellenzékinek, 8 százalék állította, hogy a Mi Hazánk híve. Egy „közeljövőben megtartandó”, elképzelt választáson a Fidesz–KDNP már 57, a Mi Hazánk 9 százalékot kapott.

Egy hónappal a választás után a Mi Hazánk – ha kis, hibahatáron belüli különbséggel is – a legerősebb ellenzéki pártnak tekinthető: 1 százalékponttal megelőzi a DK-t, 2 százalékponttal a Momentumot.

A párt megerősödését jelzi, hogy elnöke, Toroczkai László a teljes népességen belül a 3. legnépszerűbb ellenzéki politikus, (Ungár Péter és Donáth Anna után), 53 százalékos a támogatottsága a fideszeseknél és csak 14 százalékos az ellenzékiek körében, vagyis a magát ellenzékiként pozicionáló politikus sokkal kedveltebb a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon.

A felmérésben szereplő kilenc ellenzéki politikus közül messze Donáth Anna a legnépszerűbb. Őt Karácsony Gergely, illetve Dobrev Klára követi.

Az ellenzéki politikusok átlagos kormánypárti támogatottsága csak 16 százalékos. Elfogadottabb az LMP új frakcióvezetője, Ungár Péter (a fideszesek 23 százaléka szimpatizál vele), míg az átlagnál jóval kevesebb, 9 százaléknyi Fidesz-szavazó szimpatizál Donáth Annával, bár a felmérés kérdőíve még az előtt készült, hogy kiderült volna: gyermeket vár, ezért nem indul újra a Momentum elnökségéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik