Belföld

Félmilliárdos csalással vádolnak egy nyugdíjas bírót

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy korábban kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019 júliusa óta nyugdíjban lévő bíró ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat lényege szerint a volt bíró a megnövekedett anyagi terhei miatt, részben pedig a különböző pénzintézetek felé fennálló tartozásainak rendezése céljából 2008 és 2015 közötti időszakban további személyi kölcsönöket és hiteleket vett fel.

2014. december 31-én a vádlottnak a több mint három millió forint hitelkártyatartozására, valamint öt bank felé fennálló tartozásaira figyelemmel havi 436 ezres fizetési kötelezettsége, továbbá 5 millió 640 ezres magánkölcsönből eredő tartozása volt.

Az ügyészség tájékoztatása szerint bíró 2015 szeptemberéig további 66 milliót vett át magánszemélyektől kölcsön látszatát keltve. A volt bíró jövedelmét 2015- től kizárólag a munkabére jelentette, amelynek összege nem haladta meg a havi hatszázezer forintot.

A folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására a vádlott 2015-től úgy próbált pénzhez jutni ismerőseitől, kollégáitól, valamint az általuk ajánlott más személyektől, hogy őket a tényleges vagyoni helyzetét és a visszafizetési szándékát illetően tévedésbe ejtette.

Ingatlanokkal kapcsolatos befektetési lehetőség hamis ígéretével, továbbá hozzátartozóinak ideiglenes likviditási problémáira és ingatlanvásárláshoz szükséges pénzügyi segítségre történő valótlan hivatkozásokkal különböző összegeket kért kölcsön, rövid visszafizetési határidőket ígérve.

A bíró a valós anyagi helyzetére és a felhalmozódott adósságára is tekintettel már a kölcsönök kérésekor is tisztában volt azzal, hogy azokat nem tudja majd visszafizetni, és ez nem is állt szándékában. A vádlott cselekményeivel 28 személynek,  összesen 589 millió forint kárt okozott, amely csak részben térült meg.

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, pénzbüntetést, valamint 213 millió 682 ezres vagyonelkobzást kért a bűncselekménnyel vádolt nyugdíjba vonult bíróra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik