Belföld

Jogerősen felmentettek egy végrehajtót, aki a Völner-ügyben is gyanúsított

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Fővárosi Törvényszék jogerősen felmentette M. Eszter önálló bírósági végrehajtót a hivatali visszaélés vádja alól. A büntetőeljárást egy adós kezdeményezte, akinek elárvereztette kis-svábhegyi villáját. M. Eszter – noha már szabadlábon van, miután kiengedték a letartóztatásból, amit még a Völner-ügyben játszott szerepe miatt kellett elszenvednie – az ítélethirdetésre nem ment el.

– Nem történt hivatali kötelezettségszegés – jelentette ki a bíró a felmentő ítélet indoklásában abban a perben, amelyet egy adós indított pótmagánvádlóként M. Eszter ellen, mert szerinte a végrehajtó a legértékesebb ingatlanját, az otthonául szolgáló budai villáját árvereztette el a tartozásai miatt, noha az ingó vagyona vagy a siófoki háza is fedezte volna az adósságát.

Az ítélet indoklása szerint a végrehajtó betartotta a fokozatosság elvét a végrehajtás során. A bíró rámutatott, hogy az értékbecslés alapján a balatoni nyaraló nem biztos, hogy fedezte volna a 22 millió forintos tartozását és a végrehajtást kérő hitelező kérte, hogy a budai villát árvereztessék el. A budai villa végül 163 millióért kelt el a liciten, amelynek becsértékét 43 millió forintra tették az árverés előtt.

Kapcsolódó
Parkolási bírságok miatt került bajba, majd a Völner-ügyben a legtöbb kenőpénzt fizető végrehajtó árvereztette el a villáját
M. Eszter néhány éve egy XII. kerületi villát árverezett el gyanús körülmények között, noha az adós ingó vagyonából is fedezhette volna a tartozást.

M. Eszter – noha információink szerint már szabadlábon van, miután kiengedték a letartóztatásból, amit még a Völner-ügyben játszott szerepe miatt kellett elszenvednie – az ítélethirdetésre nem ment el.

A Völner-üggyel összefüggésben a végrehajtót súlyos korrupciós ügyekkel vádolják. Az ügyészség szerint ő fizette a legtöbb kenőpénzt a kinevezéséért cserébe Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, összesen 254,8 millió forintot. A kinevezésében pedig Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár keze is benne volt a nyomozóhatóságok szerint, mivel Schadl lefizette Völnert, hogy mások mellett M. Esztert is kinevezze önálló bírósági végrehajtónak. A fideszes politikus összesen 83 millió forintot vett át a végrehajtói kar elnökétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik