Belföld

Áder János még visszavont hat állampolgárságot, három Kárpátalján született gyermekét is

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A hivatalából leköszönő államfő 63. születésnapján jelent meg a Magyar Közlöny. Az állampolgárság a határozat közzététele napján szűnik meg.

A friss Magyar Közlöny szerint a hivatalából távozó Áder János most hat embertől vonta vissza az állampolgárságot. A köztársasági elnök Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján döntött.

A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Azok alapján most egy egész család és egy 74 éves, az egykori Szovjetunióban született nő volt érintett.

Áder János három kárpátaljai gyermek állampolgárságát is visszavonta. A névazonosság alapján testvérek lehetnek, mindannyian Alsókaraszlón születtek.

Az államfő minden esetben a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint a

magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A hivatkozott jogszabály, illetve a névazonosság alapján a három gyermek (11 éves fiú, 13 éves lány, 14 éves fiú) feltehetően szüleik miatt (velük együtt) vesztették el magyar állampolgárságukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik