Belföld

Feljelentést tett a Bajnai Gordonhoz is kötődő Datadat rágalmazásért a kormánymédiában megjelent cikkek miatt

Szerintük ami történt, az egy tudatos, központilag szervezett rágalmazási kampány gyanúját veti fel.

Hétfőn még a parlamentben is előkerült a Datadat, mondván, a cégnek a kormánypárt szerint köze lehetett ahhoz, hogy olyan választópolgárok is kaptak SMS-t az ellenzéki kampányközpontból, akik korábban meg sem adták az elérhetőségüket a kormányt váltani akaró erőknek.

Csakhogy – így a Datadat – ez az állítás hazugság.

Friss közleményében azt írja a cég, hogy feljelentést tett a Fidesz médiagépezete által a 2022-es országgyűlési választás kampányában indított alaptalan támadások ügyében. Mint írják az „index.hu irányításával kezdődött, majd a Mediaworks és a közmédia által továbbvitt lejárató kampány kiindulópontjában az a minden alapot teljes mértékben nélkülöző állítás állt, hogy a Datadat millió számra küldött ki kéretlen SMS üzeneteket választópolgároknak az ellenzéki kampány megbízásából. Ez az állítás nem igaz, a Datadat ilyet nem tett és nem is működött közre ebben. Éppen ezért, egy tudatos, központilag szervezett rágalmazási kampány gyanúját veti fel, hogy napról napra újabb és újabb propagandacikkek jelentek meg ezt a hamis állítást sulykolva, miközben soha semmilyen formában nem volt a Datadatnak köze az ominózus SMS kampányhoz és ezt nyilván a szerzők is tudták.”

Magáról azt írja a cég, hogy a Datadat egy „nemzetközi cégcsoport, ügyfeleinek a döntő része nem magyarországi. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 6 év során sikerült felépítenünk egy nemzetközileg is eredményes vállalkozást: a cég a rövid idő alatt egy magyar kisvállalkozásból Európa egyik meghatározó kampánytechnológiai cégévé nőtte ki magát, árbevételének döntő részét nem magyar ügyfelektől szerzi, és az Egyesült Királyságtól Hollandián és Németországon át az Európai országok meghatározó részében rendelkezik önálló megbízásokkal.”

A cég egyik kisebbségi tulajdonosa Bajnai Gordon volt miniszterelnök.

A Datadat csoport érintett társaságai valamint az érintett magánszemélyek feljelentést tettek jogi képviselőjükön keresztül ismeretlen tettesek ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás alapos gyanúja miatt az illetékes bíróságon, a mindösszesen 29 internetes hírportál által sorozatosan megjelentetett cikkekben leírt, valamint két országos TV csatorna híradójában elhangzott, a becsületük csorbítására alkalmas hamis tényállítások miatt.

Korábban annyit közölt magáról a cég, hogy működésük során a cégcsoport mindig és „minden körülmények között betartotta minden érintett ország adatvédelmi-jogi szabályait, ideértve a GDPR-szabályrendszer egészét. Közölték, a magyar adatvédelmi hatóság többször folytatott ellenőrzést a cégnél. Soha nem talált szabálytalanságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik