Belföld

Bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást a mentősök ellen, akik nem hajtottak be egy haldokló férfihez Csenyétére

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény 2020. január 25-én Csenyétén, amikor két mentős rendőri kíséret nélkül nem volt hajlandó behajtani a faluba, ahová egy 49 éves, haldokló férfihoz hívták őket, írja a Telex.

A lap megkeresésére az ügyészség közölte, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás a két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon, de az az Encsi Járási Ügyészség idén április 13-án bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetéséről döntött.

Emlékezetes, Kótai Győző úgy halt meg, hogy egy mentőautó a házától néhány száz méternyire várakozott. Ennek az volt az oka, hogy a haldokló hozzátartozói többször megfenyegették a mentők telefonügyeletesét, amiért szerintük nem ért ki időben a rohamkocsi.

Kótai Győző a kádban ülve lett rosszul, leállt a légzése és pulzusa sem volt kitapintható. Hozzátartozói 19 óra 9 perckor hívták fel a mentőket, és a családtagok híváslistája alapján 12 percig beszéltek a diszpécserrel, aki telefonon irányította az újraélesztést, és biztosította a rokonokat, hogy a Csenyététől körülbelül 10 kilométerre lévő Krasznokvajdáról és a 21 kilométerre lévő Encsről is elindítottak egy-egy mentőautót.

Kiss István, a falu polgármestere maga is felhívta a mentőket 19 óra 21 perckor és három percig beszélt velük. Bekísérte volna a várakozó mentősöket a faluba, de ők azt mondták, felsőbb utasításra nem mehetnek tovább a rendőrök érkezéséig.

A mentőszolgálat akkor arról tájékoztatott, kollégáikat annyira megviselte a „veszélyeztetettség”, hogy a szolgálatukat sem tudták folytatni, a történteket pedig pszichológus segítségével dolgozhatják fel.

Csenyéte az ország egyik legszegényebb települése, a faluról az a hír járja, hogy a helyiek néha be sem engedik a faluba azokat, akik nem odavalósiak, áll a Telex cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik