Belföld

Kést tartott a párja torkához, hogy lőjék le a rendőrök, megtöbbszörözhetik a büntetését

Súlyosabb büntetést kért a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség arra a férfire, aki kést szegezett az élettársa torkához azért, hogy lelövesse magát a rendőrökkel. A férfi öt évet kapott elsőfokon, ám ez simán lehet akár a többszöröse is.

A miskolci férfi 2020 augusztusában, éjszakai szórakozás után hazatért, majd depressziós állapotba került, és “terápiás mennyiségben” nyugtatót vett be. Ezután kora délelőtt közölte az élettársával, hogy öngyilkos lesz, ezért késsel több helyen megvágta a csuklóját és az alkarját. Az asszony igyekezett lebeszélni szándékáról, és a 112-es segélyhívón segítséget kért.

A férfi ekkor elhatározta, hogy – vallási okok miatt – nem önkezével vet véget életének, hanem a rendőrökkel löveti le magát. Ezt úgy akarta elérni, hogy az élettársa nyakához kést tart, így késztetve a rendőröket lőfegyverük használatára.

Amikor a rendőrök kiérkeztek, a férfi megragadta élettársa haját, az úttest közepére rángatta és térdre kényszerítette. Egy nagy pengéjű konyhakést az asszony torkának szegezett, miközben kiabálva, többször is felszólította a rendőröket: -„Lőjetek le, különben megölöm!”

A férfi ismételt felszólításra sem hagyott fel az erőszakkal, az egyik rendőr a háta mögé került, és vállon rúgta. Az elkövető a földre zuhant, mire élettársa a szorításából kiszabadulva elszaladt. A rendőrök végül megbilincselték a továbbra is ellenálló férfit.

A törvényszék az elkövetőt állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekményben találta bűnösnek, s ezért öt év fegyházra ítélte.

A megyei főügyészség a büntetés jelentős súlyosítását indítványozta. A vádlott védőjével együtt elsősorban teljes körű felmentésért fellebbezett, téves ténymegállapítás és téves minősítés miatt, másodsorban a büntetés enyhítését kérte.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a Büntető Törvénykönyv alapján minimum 10 évi fegyházzal, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is fenyegetett bűncselekmény elkövetőjének rendkívül enyhe a büntetése. A férfi többszörösen büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja miatt tettarányos, súlyosabb büntetés kiszabásának van helye

Ajánlott videó

Olvasói sztorik