Belföld

Tagadja az ölési szándékot a kilincsbe áramot vezető férfi, azzal védekezik, hogy ő is kipróbálta

Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetést kaphat az a nyíregyházi férfit, aki áramot vezetett a bejárati ajtaja kilincsébe, miután megelégelte a betöréseket. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint ugyanis olyan mérsékelt büntetést kapott a férfi, hogy nincs ok a büntetésének az enyhítésére.

M. J. Cs. nyíregyházi családi házába többször is betörtek korábban, ezért a férfi jó két évvel ezelőtt elhatározta, hogy áramot vezet kilincsbe a további betörések megakadályozása érdekében Bedugott egy hosszabbítót a házban található hálózati dugaljba, a hosszabbító fázis szálát pedig rákötötte a bejárati ajtó zárját borító fém zárvédő lemezhez, melyet egy távirányítóval működtető megszakítóval látott el.

Amikor a férfi elhagyta a házat, áram alá helyezte a bejárati ajtó kilincsét, amely így alkalmas volt emberi élet kioltására is. A tulaj az ingatlan bejárati ajtajára figyelmeztetésként egy fehér papírlapot tűzött, melyen a „STOP, ÁLLJ” felirat állt, és a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőre egy sárga bóját is kihelyezett.

Tavaly áprilisban mikor a férfi elhagyta a lakását, ismét áram alá helyezte a bejárati ajtót. Ezt követően két hajléktalan férfi átmászott a letaposott kerítésen és bement az ingatlanra. Mikor a bejárati ajtóhoz értek, egyikük egy rongyot tekert a kezére, s azzal beütötte az ajtó üveges részét. Ezután a nyíláson benyúlt és a közeli asztalról egy kalapácsot vett fel, hogy azzal verje szét az ajtót.

Azonban amikor kihúzta a kalapácsot, hozzáért az ajtóhoz, és kismértékű áramütést szenvedett. Ezután a két férfi meglátta az ajtón húzódó kábelt, és mivel azt hitték, hogy riasztó vagy áram, elmenekültek a helyszínről.

A férfi azzal védekezett, hogy a birtokvédelem volt az egyedüli célja, és nem akart embert ölni. Mivel az áldozat sem sérült meg, illetve ő is kipróbálta, és neki sem lett sérülése, a szerkezet nem volt alkalmas az élet kioltására.

A bíróság 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a férfit emberölés kísérlete miatt. Az ítélet ellen M. J. Cs. és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint nem lehet a jogos védelem eszköze halálos áramütéssel való fenyegetés, mert mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából kizárólag olyan, élet kioltására nem alkalmas védelmi eszköz használható, amelynek telepítésével a védekező mindent megtett annak érdekében, hogy a védelmi eszköz ne okozzon sérelmet.

A lépcsőre kitett bója és a bejárati ajtóra helyezett felirat pedig egyébként sem volt alkalmas az áramütés veszélyére történő figyelmeztetésre. Mivel a férfi belenyugodott a halálos sérülés bekövetkezésének lehetőségébe, emberölés bűntettének kísérlete miatt büntetőjogi felelősséggel tartozik.

Az ügyészség szerint az idős korára, büntetlen előéletére és betegségeire tekintettel a törvényszék olyan mérsékelt büntetés kiszabásáról határozott, amelynek nincs törvényes indoka a további enyhítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik