Belföld

Megkopasztottak egy budapesti vállalkozót, nyolc ember ellen emeltek vádat

Vádat emelt a Budapesti IV. és XV. kerületi Ügyészség azzal a három férfival és öt nővel szemben, akik évekig fenyegettek és zsaroltak egy budapesti vállalkozót.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény-sorozat elkövetői kezdetben fenyegetéssel zsarolták a férfit, később különféle történetekkel csaltak ki tőle pénzt. Többször műtétre, orvosi kezelésekre hivatkozva tévesztették meg a férfit, de volt olyan, hogy elhitették vele, az egyik nő gyereket vár tőle.

A vádirat szerint a 34 éves férfi 2017. évtől kezdve az áldozata bizalmába férkőzött, őt a 64 éves férfi a keresztfiává is fogadta és bevette még a végrendeletébe is. A terhelt felismerte, hogy a jó anyagi körülmények között élő tehetős vállalkozó befolyásolható, manipulálható, és ezt kihasználva módszeresen zsarolta és lehúzta a társaival. 

Eleinte fenyegetéssel, félelemkeltéssel szerezték meg tőle a pénzét, később különféle történetekkel csaltak ki pénzt tőle. A 34 éves férfi három évvel ezelőtt elérte hozzá költözzön a vállalkozó, innentől kezdve pedig ellenőrizte, s folyamatos felügyelet alatt tartotta a férfit.

Volt olyan, hogy a 34 éves férfi elhitette az áldozatával, hogy a lánya balesetet szenvedett és az orvosi kezelésre 4 millió forintot kért el tőle. Más esetben egy férfi társával összejátszva, azzal fenyegették – 6 millió forintot követelve -, hogy feljelentik őt egy férfi megveretéséért, aki súlyos sérülésekkel fekszik kórházban. Megint más esetben – egy női társával – kompromittáló képekkel kapcsolatban zsarolták 3 millióval a férfit

Az egyik női vádlott 2019. novemberében ismerkedett meg a vállalkozóval, akivel elhitette, hogy párkapcsolatot akar vele, azzal hitegette, hogy odaköltözik hozzá, majd azt állította, hogy gyereket vár tőle. A nő szándéka mindeközben végig csak az volt, hogy pénzt és értéktárgyakat szerezzen meg a 64 éves férfitől.

Ennek során volt, hogy kisfia állítólagos szívműtétje miatt 1,3 millió forintot csalt ki tőle. Emellett gyémántgyűrűket vetetett magának a férfival másfél millió forint értékben, majd elhitette vele, hogy veszélyeztetett terhes, ezzel a történettel egymilliót húzott le tőle. Később pedig a saját nevére íratta a férfi mint 10 millió forint értékű kocsiját.

Tavaly a másik két nő és a 34 éves férfi is kicsalt négy milliót a vállalkozótól egy másik férfival. Egyikük párkapcsolatot színlelt, majd az édesanyja állítólagos műtétjére kért pénzt. A pénz átvételéhez – a történetet hitelességét erősítve – a másik nő egy budapesti kórháznál fehér köpenybe öltözve eljátszotta az orvos szerepét.

Az elfogásuk előtti utolsó alkalommal, ugyanaz a nő, aki már korábban is elhitette a vállalkozóval, hogy gyereket vár tőle, terhességi komplikáció miatti sürgős orvosi kezelésre hivatkozva kért több százezer forintot a férfitől. A hitelesség miatt a nő házi köntösbe öltözve várta a sértettet az egyik fővárosi kórház előtt, majd másnap egy női társával, az „álorvossal” együtt várta a férfit, hogy az a kicsalt pénzt átadja nekik.

Az ügyészség letöltendő börtönt, valamint pénzbüntetést kért a terheltekre zsarolás bűntette, bűnszövetségben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik