Belföld

Őrizetbe vettek egy orvosnőt: börtönre ítéltek és kamubetegek pénzelhették

police.hu
police.hu

Táppénzes ügyfelek, papíron felvett „betegek”, börtönbe vonulást halasztó elítéltek pénzelték a gyanú szerint azt a 63 éves doktornőt, akit a Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozók vettek őrizetbe.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 63 éves orvosnőt tavaly nyáron már kihallgatták vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A rendőrök már akkor gyanították, hogy nem elszigetelt esetről lehetett szó. Az eltelt hónapokban végzett nyomozói munka megerősítette az üzletszerűségre vonatkozó gyanújukat.

Tanúk felkutatása, kihallgatása, szervezeteknek, intézményeknek, bankoknak küldött adatkérések, a kapott információk összefésülése, elemzése, értékelése, a nyomozás soron következő lépéseinek megtervezése, végrehajtása előzte meg a három helyszínen végrehajtott elfogást és kutatásokat.

Egy fővárosi és két Pest megyei címre érkeztek a rendőrökkel és bűnügyi technikusokkal megpakolt szolgálati autók, a doktornő és bűnös tevékenységében segédkező társa elfogása és előállítása mellett párhuzamosan zajlottak a kutatások. A doktornő fővárosi otthonában a rendőrök adathordozókat, telekommunikációs eszközöket, iratokat, banki iratokat, betegdokumentációs feljegyzéseket, valamint két személygépkocsit lefoglaltak

– írta közleményében a rendőrség.

Az asszony tevékenységében közreműködő 51 éves társa lakásán is kutatást tartottak. Innen sem távoztak üres kézzel: pénz, telefonok, adathordozók és 5,4 millió forint került a bűnjelraktárba.

police.hu

Az előállítást követő kihallgatáson a gyanúsítás vesztegetések sorát vonultatta fel a 2017. és 2020. év közötti időszakra vonatkozó bizonyítékok alapján. A gyanú szerint a doktornő legalább öt alkalommal, alkalmanként 200 ezer forintért cserébe intézett egyik „ügyfelének” valós tünetek nélküli, hamis kórjelentést. A kiállított igazolás alapján az „ügyfél” halasztást kapott szabadságvesztése letöltésére, magyarán nem kellett büntetés-végrehajtási intézetbe vonulnia.

Ugyanez az ember a bírósághoz benyújtott halasztási kérelmek alátámasztása érdekében kiállított orvosi igazolásokért is fizetett 500 ezer forintot. Akadt olyan is, aki bírósági tárgyalásán nem akart megjelenni, ezt a doktornő egy több százezer forintos mobiltelefonért, illetve 200 ezer forintért cserébe igazolta le.

Volt, akitől nem fogadott el egy fillért sem: szintén orvos végzettségű férjének egy állítólagos egészségügyi tudományos kutatás címén azt intézte el, hogy reintegrációs őrizetét lakóhelyén túl Veszprém megyére is kiterjessze a bíróság, tekintve, hogy yachtjuk Balatonfüreden horgonyzott.

police.hu

Jelenleg 11 olyan emberről van a rendőröknek tudomása, akik rendszeresen fizettek neki azért, hogy papíron kórházban ápoltként szerepeljenek, persze az intézménybe csak akkor tették be a lábukat, amikor egy újabb időszakra kellett az igazolás és vitték a borítékot. Alkalmanként 25 ezer forint cserélt gazdát egy-egy ilyen igazolásért, volt, aki tízszer élt ezzel a lehetőséggel, összességében ezzel 1 millió forint vándorolt a köpenyzsebbe.

Az „ügyfeleket” a doktornő munkatársa verbuválta, általában őt keresték meg előzetesen a hamis orvosi igazolásokat igénylők. Kérdéseivel felmérte az általános állapotot, esetleges alapbetegségeket, mivel azok hiánya felnyomta az árat. Az 51 éves férfi „beárazta” a pácienseket, majd összehozta a gyorsan lezajló találkozókat, munkájáért alkalmanként 5-20 ezer forintban részesült.

A Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozóknak vannak olyan információik, amelyek arra utalnak, a doktornő és társa ténykedése nem 2017-ben, hanem évekkel azelőtt kezdődött. Ennek tükrében a jövőben bővülhet az esetszám, illetve több tízmillió forintra gyarapodhat a bűnös úton szerzett, illegális bevétel összege.

A 63 éves doktornő ellen üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya. Az ügyészség egyetértett a rendőrség javaslatával, és már indítványozta is a nő letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik