Belföld

Orbán már jó fej is lehet – Szanyi Tibor konszolidációt vár

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Szanyi kapitány választást elemez.

A Mandinernek az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) alelnöke azt mondja, nem az ellenzék bukása miatt kapta vissza becenevét, egyetért Gyurcsány Ferenccel: a kapitányt nem választják.

Kapitány csak egy van a magyar politikában, és az én vagyok.

Az eredmény nem lepte meg, szerinte papírforma volt a Fidesz kétharmados győzelme.

A Fidesz nagy részben azért nyerte meg a választást, mert mérhetetlen pénzből kampányol évek óta.

A propaganda ereje irtózatos, és a Fidesz nagyon jól kampányolt.

Az ellenzék meg szarul,

sőt nem is igazán kampányolt, nem volt igazi üzenete. Ráadásul a Fidesz egy profi szervezet, komoly utánpótlásképzéssel, az ellenzék amatőrök gyülekezete.

Profik kontra amatőrök

A Fidesz képzi az embereit, az ellenzékben van néhány tehetségesebb, autodidakta politikus, de

a nagy része sültkrumpli. Profik játszanak amatőrökkel.

 Szanyi Tibor szerint hazug, elvtelen volt az ellenzéki összefogás, ahogy az előválasztás is.

Márki-Zay Péter nem nyerte meg az előválasztást! Az első helyezett, Karácsony kiszállt a versenyből.

Márki-Zayt nem lehet hibáztatni a vereségért, bár a kampány alatt  konkrétan hülyeségeket beszélt, de a többiek falaztak neki.

Az egész úgy volt elrontva, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

A pénzzel magyarázza azt is, hogy végül a kudarcból a DK jött ki legjobban. A leggazdagabb ellenzéki párt kapta a jobban nyerhető körzeteket.

Orbáni konszolidációt, MSZP agóniát  vár

A Fideszen óriási a teher. A kormányzás önmagában nagyon nehéz lesz, a Fidesz kénytelen lesz konszolidációba kezdeni. Ezt érezte Orbán Viktor győzelmi beszédéből is, amikor arról beszélt, hogy minden magyar ember miniszterelnöke akar lenni.

Ezt most meg is teheti, hiszen most már mindenhogyan laposra verte az ellenfeleit, most már jófej is lehet. Ez a pax romana, Orbán békéje, a római béke. Augustus császár is ezt csinálta. Kiirtotta az ellenfeleit, aztán meghirdette a békét.

Szanyi szerint az ellenzéknek kényelmes a jelenlegi helyzet.

Egy parlamenti képviselő egy-két ciklus alatt úgy meg tud gazdagondi, hogy több se kell. Elég a vagyonnyilatkozatokat megnézni, és akkor arról még nem is beszéltünk, ami ezen kívül van. Befolyás, információ, üzleti lehetőségek, stb. A parlament, beleértve az egész ellenzéket, nagyon sikeres, jómódú vállalkozókból áll.

A pártok erőviszonyairól

Az MSZP esetén nagyon hosszú agóniára számít. Szerinte a Jobbik már nem érdekes a szélsőjobbnak, ott van nekik a Fidesz, a Mi Hazánk, amelynek parlamentbe kerülését is szégyennek tartja, de arra számít, hogy megszilárdítja a helyét  az Országgyűlésben. Felidézi, már Csurka István idején megmondta, demokratikus körülmények között

mindig van öt-tíz százalék szélsőséges, náci, fasiszta érzelmű szavazó. Persze én ezt is sokallom.

Pártja eredményét reálisnak tartja, mert óriási ellenszélben kellett dolgozniuk, a közvélemény-kutatók és a liberális média karanténba zárta őket, nem adtak teret nekik, mondván, sértik az ellenzéki összefogás érdekeit.

Az ellenzékhez köthető közvélemény-kutatók közt volt olyan, amelynek a vezetője szemtől szembe, kerek perec megmondta, hogy bármekkora is lesz a támogatottságunk, akár egy, akár öt százalék, akkor sem fognak megjeleníteni minket a kutatási eredményeikben.

Kapcsolódó
Oláh Lajos reagált, miután Szanyi Tiborék lefideszbérencezték
Szanyiék azt írták, Oláh egy szarházi fideszbérenc, amiért az ajánlóívek után szaglászik. Az ellenzék jelöltje közleményben reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik