Gazdaság

Hernádi Zsolt a hatósági benzinárról: Amíg marad az ársapka, addig lesz feszültség

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hernádi Zsolt Mol-vezér interjút adott az InfoRádiónak. Az elnök-vezérigazgató azt mondta a hatósági benzinárról, hogy amíg „marad az ársapka, addig lesz feszültség az ellátásban. Marad a benzinturizmus is, mert teljesen nem lehet megszüntetni, a kutak üzemeltetőinek nincs hatósági jogkörük.”

Hozzátette:

Nem tudjuk, hogy meddig marad ez az ár. Adócsökkentéssel ezt már nem lehet ezt lefedni. Mindenki keresi a megoldást. Nézni kell, hogyan alakul a piac, és milyen intézkedésekkel lehet kezelni, hogy ez a kiugrás egy átmeneti csipke volt, vagy tartósan magas marad az ár.

A benzinkutaknál korábban kialakult sorokról azt mondta Hernádi: „Amikor ellátásbiztonsági kérdés van, akkor nem az a kérdés, hogy megéri-e a Molnak: biztosítanunk kell az ellátást”. Mint fogalmazott, a március 10-i héten „őrültek háza alakult ki Magyarországon”, kitört egy pánikreakció, de kezelni tudták és gyorsan el is múlt.

A pánik oka az volt, hogy elterjedt, megszűnik az ársapka vagy a háború miatt az olajellátás. A szakemberek szerint attól esik az ember igazán pánikba, ha nem érti, mi történik, de úgy érzi, hogy cselekedni kell, és akkor elrohant tankolni

Hernádi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyersanyag-ellátás folyamatosan biztosított Magyarországon. A Molnak két feladata is van ezen a területen, az egyik a kőolajtermékek piacra juttatása, a másik pedig a nagynyomású földgáz-vezetékhálózat működtetése, mindkettő a mi felelősségünk. Persze a háborút mi is látjuk, nekünk is van B tervünk, hogy mi történik akkor, ha…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik