Belföld

Odaszúrtak a Pride szervezői az útvonalat lefoglaló Mi Hazánknak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Mi Hazánkban lesz Pride felvonulás! Ezt a címet adták a Pride szervezői közleményüknek.

Miután a szélsőjobboldali Mi Hazánk párt gyors volt, és a Budapest Pride szervezői elől lefoglalta az LMBTQ-felvonulás szokásos útvonalát, az Andrássy utat július 23-ra, a vonulás szervezői is beleálltak a kérdésbe.

Három rövid szót szeretnénk mondani: megtartjuk a felvonulást! Nagyobb lesz mint az előző volt, több programmal jelentkezünk, mint eddig bármikor, olyan meglepetésekkel és izgalmakkal készülünk, melyektől majd minden résztvevőnek leesik az álla. Több tízezer ember fog megmozdulni és kiállni az LMBTQ jogokért. Hangosabbak leszünk, erősebbek, a Karmelitából, a Holdról, és még a Szíriuszról is látszani fogunk.

Kapcsolódó
A Mi Hazánk megelőzte a Budapest Pride szervezőit, a párt lefoglalta az Andrássy utat a felvonulás napjára
Novák Előd szerint a Pride szervezői hálát adhatnak a Fidesz kétharmados győzelméért, mert így a felvonulásukat hatóságilag nem tiltják be. 

Ezzel nyitják keddi közleményüket, amiben utalnak Orbán Viktor Bálnában elmondott választási győzelmi beszédére is. Hozzáteszik, nem adják fel, „a közösségünk erősebb és összetartóbb is annál, hogy elgáncsolják, vagy megfélemlítsék”. Szerintük az LMBTQ-mozgalom nem utcákról, terekről, hanem emberekről szól, „akik szabadon és boldogan akarnak élni itt Magyarországon”. Így folytatják:

Bizonyos személyek, szélsőjobboldali csoportosulások a gyülekezési joggal visszaélve évek óta kísérleteznek azzal, hogy keresztbe tegyenek az LMBTQ jogok érvényesülésének. Egyes városrészeket fetisizálva büszkélkednek azzal, hogy megvédtek valamit, kiszorították onnan a tüntetésünket. Ahogy a legtöbb tevékenységük, ez is egy illúzió üldözése. Még magukat is becsapják a hamis eredményekkel, kényszerképzetekkel: hasonlatos ez a víz gereblyézéséhez.

Ismét arról írnak, nem egy sugárútról szól a felvonulás, hanem az emberekről és jogaikról. „Ezzel szemben áll a kicsinyesség, az üresség és a gyűlölet, ami a véleményünk kifejtése és a tüntetésünk elhallgattatásával próbálkozik, a szólásszabadság és a gyülekezési jog megcsúfolásával és kitekerésével” – fogalmaznak. Szerintük a Mi Hazánk kísérlete bosszúságnak se nevezhető, elenyészik, mint 35 ezer felvonuló közt a „maréknyi fekete ruhás ellentüntető”. Itt egy érdekes körmondat jön a közleményben:

Ha a homofób társulatok is szeretnék megmutatni az évek alatt összegyűjtött szivárvány zászlóikat a felvonulásuk keretében az Andrássy úton, tegyék bátran, cserébe annyit kérünk, árulják el, és ebből más tüntetésszervező is tanulhat, miként kell úgy bejelentéseket tenni, ahogy csak Novák Előd tud!

A kommüniké azzal zárul, hogy változatlanul szervezik a 27. Budapest Pride Fesztivált, majd megköszönik a figyelmet, és így zárnak: „Találkozunk a Felvonuláson!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik