Belföld

Vallott a hajléktalanok szavazataira ácsingózó zalai polgármesterjelölt a feleségével

Már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott a Zalaegerszegi Törvényszék annak a zalai házaspárnak és segítőjének az ügyében, akik hajléktalanoknak fizettek a lakcímváltoztatásért.

A Zalai Törvényszék tájékoztatása szerint a zalai településen élő férfi polgármesterjelöltként, míg a felesége képviselőjelöltként indult a 2019. október 13-ra kiírt helyi önkormányzati választáson.

A házaspár elhatározta, hogy befolyásolja a választás eredményét, és szűkös anyagi körülmények között élő embereknek fizetnek azért, hogy bejelentkeznek a településre, hogy a polgármesterjelöltként induló vádlottra szavazzanak. A férfi először az ügy harmadrendű vádlottat kereste meg munkalehetőséget ígérve a szavazatáért, sőt abban is megegyeztek, hogy a nő segít felkutatni további „szavazókat”.

A nő 2019 szeptemberében két alkalommal megjelent a férfival a nagykanizsai hajléktalan szállón, ahol azt ígérték az ott lakóknak, hogy a lakcímváltozást bejelentő formanyomtatvány aláírásakor és a személyi okmányaik átadásakor ötezer forintot, míg a szavazat leadását követően további 15 ezer forintot kapnak.

Nem sokkal később a férfi és a felesége megjelentek a hajléktalan szállónál, és kiosztották 27 embernek az új lakcímkártyákat és az ígért összeget. Ugyanezen ígéretekkel a vádlottak más zalai településeket is felkerestek és még 52 személyt, így összesen 80 főt sikerült meggyőzniük, hogy változtassák meg a lakcímüket és a férfi vádlottra szavazzanak.

A tervek szerint az átjelentkezettek szállítását is az elkövetők  intézték volna, de az ügyben pár nappal a választás előtt büntetőeljárás indult, ezért a férfi a polgármester-jelöltségtől, míg felesége a képviselő-jelöltségtől lépett vissza.

A Zalaegerszegi Törvényszék társtettesként elkövetett választás rendje elleni bűntettben mondta ki bűnösnek a bűnösségüket beismerő vádlottakat. A polgármesterjelöltként induló férfi 1 év börtönt kapott, de ennek a végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették.  A felesége és az ügy harmadik vádlottja nyolc hónap börtönbüntetést kapott, 1 év próbaidőre felfüggesztve. Mindhármukat előzetes mentesítésben részesítették. Az ítéletet a vádlottak és védőik, valamint az ügyész is tudomásul vette, így az jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik