Belföld

Alku nélkül tanársztrájkkal zárulhat tanév

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A szakszervezetek szerint Orbán Viktor béremelési ajánlata nem teszi vonzóvá a pályát, nem oldja meg az óriási tanárhiányt.

A pedagógus-szakszervezetek akár közvetlenül a nyári szünet előtt is folytatják a sztrájkot, ha az ötödik Orbán-kormánnyal sem tudnak megállapodni. Az új kormány megalakulásáig felmérik a sztrájk alatt eddig tapasztalt jogsértéseket.

Az Indexnek Nagy Erzsébet, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselője azt mondta, szeretnének a tanév végéig megállapodni, hogy tudják, ősztől milyen feltételekkel folytatódik az oktatás, de követeléseik (45 százalékos béremelés, túlórák kifizetése, munkaterhek csökkentése) nem változtak. Szerinte az Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján ígért háromszor 10 százalékos béremelés nem teszi vonzóvá a pályát, nem oldja meg az óriási tanárhiányt.

Kapcsolódó
Az is bolond, aki tanárrá lesz Magyarországon
Egy komoly tanulmány és egy vicces/szomorú tanártoborzós videó ugyanarról. 

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a 45 százalékos azonnali béremelés csak a kezdet,

a ciklus végéig a kormánynak összességében 50-60 százalékos béremelést kellene biztosítani ahhoz, hogy a tanárok fizetése elérje a diplomás átlagbér 85 százalékát, ami »nem egy túlzó kérés«.

Számításaik szerint öt éven belül 22 ezer pedagógus megy nyugdíjba, és a mostani feltételek mellett nem lesz, aki pótolja őket. A szakszervezeti vezető szerint a háromszor 10 százalékos emelés azt jelzi, végre észrevették, változásra van szükség.

Korábban a PDSZ és a PSZ nyílt levelet írt a kormányfőnek, amiben arra is felhívták a figyelmet, hogy a képviselői tiszteletdíjak is azért emelkedtek, mert  megszavazták maguknak a bérautomatizmust, miközben a tanárok fizetését a 2014-es minimálbérhez kötik.

A Ne dolgozz ingyen nevű portál a nyílt levél kapcsán arra is kitért, a parlamenti képviselőknek nemcsak a fizetése nőtt, jelentősen emelték egyéb juttatásaikat is. Ugyanakkor Orbán Viktor szintén a nemzetközi sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, elvi alapon nem ért egyet az olyan közgazdasági megoldásokkal, amelyek  minimálbérhez kötik az állami bérezést.

Kapcsolódó
3 napja maradt Orbánnak, hogy a képviselők fizetése után a tanárokét is rendezze 
A sztrájkbizottság nyílt levelet írt a kormánynak, Orbán Viktornak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik