Belföld

Bencsik Gábort korábban elmarasztalta a MÚOSZ, mert egy pincéből holokauszttagadó videókazettákat árult

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A MÚOSZ egykori nyomtatott lapja, a Magyar Sajtó 1998. évi 9. száma megírta, hogy elmarasztalta a szervezet etikai bizottsága Bencsik Gábort, a MÚOSZ főtitkárát, miután kiderült, hogy az újságíró-szervezetnél betöltött választott tisztségével párhuzamosan egy pincében működő üzlethelyiségben olyan videókazettákat árult üzletvitelszerűen, amelyek megkérdőjelezték, hogy a Holokauszt a történelmi tények által bizonyított formájában megtörtént, írja a Média1.

Bencsik egyébként le is mondott a főtitkári pozíciójáról – ezt Wisinger István, a MÚOSZ akkori elnöke jelentette be.

A lap szerint a MÚOSZ az ügyről úgy szerzett tudomást, hogy az akkoriban még a TV2-n jelentkező Napló című műsor 1998. augusztus 16-i adása leleplező riportot közölt Bencsikről és egy boltról, ahol a Turul Kiadó zsidók auschwitzi elgázosítását kétségbe vonó videókat tartalmazó kazettákat árulták. A TV2 riportja a 168 órában nyomtatásban is megjelent, azt az RTL Magyarország jelenlegi hírigazgatója, Kotroczó Róbert írta.

A cikkben megszólal Bencsik is. Azt mondta, úgy árulta a kazettákat, hogy nem volt tudomása arról, hogy a videókat készítő David Cole, a kazettákon lévő film amerikai riportere az év elején nyilatkozatot tett közzé az interneten, amelyben visszavonta nézeteit és bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsértett.

Bencsik ellen nemrég támadássorozat indult, miután a választási eredmény megszületése után óvatos kritikákat fogalmazott meg a közmédia működésével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik