Belföld

Újjászülethet Zamárdiban az Air Race: a település polgármestere egy repülős versenyről tárgyal

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere az utóbbi hetekben kétszer is beszélt a település képviselő-testülete előtt arról, hogy tárgyalásban van egy új repülős versenysorozat szervezőivel, akik arra gondoltak, hogy a világ több nagyvárosa mellett a Balaton-part lehetne az új air show egyik helyszíne.

A polgármester a február 28-i önkormányzati ülés jegyzőkönyve szerint arról tájékoztatta a képviselőket, hogy egy olyan csapat kereste meg külföldről, akik újra szervezik a repülős versenyt, és jelenleg már hat világvárossal van szerződésük.

Magyarországon Zamárdiban szeretnék ismét megrendezni a versenyt, amely már nem Red Bull néven, hanem egy új néven fog szerepelni

– mondta a jegyzőkönyv szerint a polgármester.

A Red Bull 2019-ben jelentette be, hogy gazdaságossági problémák miatt másfél évtized után leállítja a Red Bull Air Race sorozatot. Budapestről Tarlós István főpolgármestersége idején ki is tiltották a zajos repülőket, ezért Magyarországon Zamárdiban tartották az utolsó futamot. De a balatoni rendezvény sem ment le tiltakozás nélkül: a Nők a Balatonért Egyesület azzal érvelt a több napos repülőzés ellen, hogy a verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna.

A csökkenő népszerűség ellenére tavaly márciusban felröppent a hír, hogy a verseny World Championship Air Race (WCAR) néven indulhat újra. A Nemzetközi Repülési Szövetség (FAI) ugyanis hivatalosan jóváhagyta a WCAR indulását, és a kizárólagos jogot a pilonkapuk közötti versenyzésre. Sajtóhírek szerint a brit rendezők a szervezésért és a közvetítésért felelős munkatársakat is átvették a régi Red Bull-os csapatból.

Csákovics a testületi ülésen azt mondta, hogy véleménye szerint „2023-ban lesz aktuális a rendezvény”, a szervezők viszont már 2022 júniusában szeretnék bejelenteni a helyszíneket, „de a zamárdi helyszín is teljesen nyitott még”. A polgármester azt is közölte, hogy az ismert pilóta, Besenyei Péter segítené szakmai részről a rendezvényt.

Úgy tudjuk, Csákovics polgármester a március 29-i ülésen is visszatért a repülős versenyre, ennek az ülésnek a jegyzőkönyve még nem érhető el az önkormányzat honlapján. Információink szerint arról beszélt, hogy egy ilyen méretű rendezvényt a település saját zsebből nem tud megrendezni. Ezért verseny csak akkor lesz, ha a költségekbe a kormányzat, vagyis a Magyar Turisztikai Ügynökség is beszáll egy nagyobb összeggel.

A 24.hu megkereste a zamárdi polgármestert, aki telefonon elismerte, hogy az ülésen szó volt az új repülős versenyről, de közölte, hogy az a jelenlegi helyzetben egyelőre nem sajtótéma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik