Belföld

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Két tó halállományát is elpusztította Budapesten a Városligeti-tóba került mérgező anyag szerdán, írja az Euronews.

A lap tudósítása szerint elsőként a környéken élő kutyasétáltatók kezdtek fényképeket posztolni a közösségi oldalakon arról, hogy haltetemeket szednek ki a tóból. A tavat tisztító szakemberektől úgy tudni, mérgezés történt.

Az első információk szerint minden hal elpusztult. Ez hatványozottan nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a Városligeti-tóba mentették át a halakat néhány napja. Erre azért volt szükség, mert a margitszigeti tavakat és az azokat összekötő patakot az elmúlt hetekben tisztították meg, és pont a halak megmentése volt a kertészek számára a legnagyobb kihívás, sok napot vett igénybe.

Az Euronews szerint mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba, hogy megmeneküljenek. Végül ott érte őket a vég.

Úgy tudni, ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a Városligeti-tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült.

Néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, megmaradnak-e.

A cikkben megjegyzik, a kutyákat érdemes pórázon tartani a tónál, mert ha halat találnak, megehetik, ami veszélyes lehet.

Megkezdték a károk felmérését

A több nap múlva várható vizsgálati eredmények ismeretében kezdődhet meg a Városligeti-tó rehabilitációjának tervezése – tájékoztatta a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert kertészeti divíziója csütörtökön az MTI-t. Azt írták: szerdán munkatársaik tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tó teljes vízfelületén. A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. A tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala a mintavételezést követően megkezdte a laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek eredménye 4-5 napon belül lesz elérhető, és ekkor dolgozhatják majd ki a tó rehabilitálásához szükséges terveket, intézkedéseket. A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz a tó eredeti állapotának mielőbbi helyreállításáért – emelték ki, hozzátéve: az ehhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik