Belföld

Nukleáris fűtőanyagot hozott a Pápán landoló orosz repülőgép

Igor Ageyenko / Sputnik / AFP
Igor Ageyenko / Sputnik / AFP

Mint arról a 24.hu is beszámolt, szerdán egy hatalmas orosz teherszállító gép érkezett Magyarországra. Az IL-76-osnak különleges engedélyre volt szüksége a berepülésre, mert a magyar légteret az ukrajnai háború kezdetén az Európai Unió többi országához hasonlóan lezárták az orosz repülők előtt.

A sajtóhírek szerint az orosz gép március közepén nukleáris fűtőanyaggal a fedélzetén szállt le Pozsonyban. A szállítmányt a szlovák kormány rendelte meg, hogy biztosítsa az ország két atomerőművének zökkenőmentes működését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán számolt tisztázta, hogy mit keres Magyarországon a gép.

Mint mondta, a paksi atomerőmű a magyarországi villamosenergia termelés 49,6 százalékát biztosítja és a magyarországi villamosenergia-felhasználás több mint egyharmadát adja. Ahhoz, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség. Ezt korábban Oroszországból, Ukrajnán keresztül, vasúton szállították. Most a háború miatt ez ellehetetlenült, ezért alternatív szállítási módot kellett találni.

Most minden érintett hatóság engedélyével, légi úton Fehéroroszország-Lengyelország-Szlovákia útvonalon érkezett Pápára az első szállítmány szerdán délelőtt

– közölte.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy most is tárgyalnak uniós szinten egy Oroszországot érintő újabb szankciós csomagról. A magyar kormány számára viszont vörös vonal, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó minden tevékenységnek mentességet kell élveznie a szankciók alól – szögezte le Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy manapság látszik a saját energiaellátási képesség jelentősége, amelyet Magyarország számára a paksi atomerőmű jelent, s így – mint fogalmazott – kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a világpiaci fejleményeknek.

A kiemelt képen a Volga-Dnepr Airlines RA-76952-es lajstromjelű IL-76-os repülője látható az oroszországi Blagovescsenszk repülőterén 2016. január 21-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik