Belföld

Francia szál a jogosítványt ígérő Facebook-csalásnál

police.hu
police.hu
A Blikk újságírójától 67 ezer forint előleget kértek volna a vezetői engedélyért.

A Blikk utánajárt annak a rendőrségi felhívásnak, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy egy csaló közösségi oldal a jogosítvány gyors  megszerzését ígéri. A lap munkatársa megkereste a szélhámosok Facebook-oldalát, amely a rendőrségi figyelmeztetés dacára most is hirdeti a szolgáltatást. A csalók a számlaszámot már módosították, az új egy párizsi székhelyű francia bankhoz tartozik, az új számlát is egy francia polgár nyitotta meg.

Az újságíró üzenetére két percen belül válaszoltak, 167 ezer forintot kértek a jogosítványért, 67 ezer forintot előlegként.

Azt ígérték, az előlegért regisztrálják, majd a jelentkező lakhelyéhez legközelebbi magyar autós iskola felveszi vele kapcsolatot.

Azt írták, csak adóügyek miatt kérik francia számlára a pénzt, de a Magyar Autósiskolák Szövetségének adatai szerint nincs olyan Magyarországon bejegyzett cég, amelynek lenne párizsi kapcsolata, Franciaországban sem jegyeztek be olyan céget, egyéni vállalkozást, amelynek bármi köze lehetne a magyar vezetői engedélyekhez.

A Blikk által megkérdezett adatvédelmi szakértő szerint csalásra utal az is, hogy a válaszok egyértelműen Google fordítóval készültek, személyi adatokat, aláírásmintát kértek, ami ellentmond az európai adatvédelmi szabályoknak, a regisztrációhoz kért banki adatokkal pedig más bűncselekményt is megvalósíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik