Belföld

Döntött az NVB: törvénysértőek voltak a Megoldás Mozgalom kéretlen sms-ei

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Megsértette a választási eljárási törvény közvetlen politikai kampányra vonatkozó előírását a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén.

„A nagy pénzrablásnak vége. Megoldás Mozgalom, Április 3. X.” tartalmú sms-t kapott két választópolgár a választást megelőző szombaton, akik azért tettek panaszt, mert korábban nem járultak hozzá ahhoz, hogy személyes adataikat felhasználják politikai tartalmú üzenetek továbbítására.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította, hogy a Megoldás Mozgalom megsértette a választási eljárásról szóló törvény közvetlen politikai kampányra vonatkozó előírását. A jogszabály ugyanis előírja, hogy a választópolgárnak választási kampányanyag e-mail címre vagy telefonszámra jogszerűen csak úgy juttatható el, ha a kampányanyagot küldő kifejezett felhatalmazással rendelkezik a választópolgártól ezen adatai kezelésére. Mivel a választópolgárok nem járultak hozzá, hogy MEMO kampányanyagokat küldjön nekik,

az NVB megállapította a jogsértést.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A Megoldás Mozgalom egy százalék körüli eredményt ért el a vasárnapi választásokon.

(hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik