Belföld

Elítélték a nyíregyházi férfit, aki áramot vezetett a kilincsbe a betörések miatt

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a helyi férfit, aki áramot vezetett a bejárati ajtaja kilincsébe, miután megelégelte a betöréseket.

M. J. Cs. nyíregyházi családi házába többször is betörtek korábban, ezért a férfi két évvel ezelőtt elhatározta, hogy áramot vezet kilincsbe a további betörések megakadályozása érdekében Bedugott egy hosszabbítót a házban található hálózati dugaljba, a hosszabbító fázis szálát pedig rákötötte a bejárati ajtó zárját borító fém zárvédő lemezhez, melyet egy távirányítóval működtető megszakítóval látott el.

Amikor a férfi elhagyta a házat, áram alá helyezte a bejárati ajtó kilincsét, amely így alkalmas volt emberi élet kioltására is. A tulaj az ingatlan bejárati ajtajára figyelmeztetésként egy fehér papírlapot tűzött, melyen a „STOP, ÁLLJ” felirat állt, és a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőre egy sárga bóját is kihelyezett. 

Tavaly áprilisban mikor a férfi elhagyta a lakását, ismét áram alá helyezte a bejárati ajtót. Ezt követően két hajléktalan férfi átmászott a letaposott kerítésen és bement az ingatlanra. Mikor a bejárati ajtóhoz értek, egyikük egy rongyot tekert a kezére, s azzal beütötte az ajtó üveges részét. Ezután a nyíláson benyúlt és a közeli asztalról egy kalapácsot vett fel, hogy azzal verje szét az ajtót.

Azonban amikor kihúzta a kalapácsot, hozzáért az ajtóhoz, és kismértékű áramütést szenvedett. Ezután a két férfi meglátta az ajtón húzódó kábelt, és mivel azt hitték, hogy riasztó vagy áram, elmenekültek a helyszínről.

A tulaj tudta, hogy az általa alkalmazott birtokvédő módszer alkalmas lehet arra, hogy más személy sérülését, akár halálát okozza. A bíróság 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a férfit emberölés kísérlete miatt.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, de a tulaj és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig enyhébb büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik