Belföld

A fiatalok is alkalmasabbnak értékelték Orbánt, mint Márki-Zayt a választás előtt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Medián március 24-26. között – a pártpreferenciákon kívül – rákérdezett a miniszterelnök-jelöltek megítélésére, többek közt arra voltak kíváncsiak, hogy Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert szerették volna-e miniszterelnöknek.

A hvg.hu által ismertetett felmérés szerint a többség Orbánt jelölte meg válaszként, de ami igazán érdekes, az az, hogy az ellenzéki szavazók 12 százaléka is vagy bizonytalan volt a kérdésben, vagy Orbánt választotta. A párt nélküli szavazók, a Mi Hazánk és a kétfarkúak támogatói között is jelentős volt Orbán fölénye.

Hasonló tendencia mutatkozott meg az alkalmasság tekintetében is: az ellenzéki szavazók 100 fokú skálán átlagosan 64-re értékelték Orbán alkalmasságát, Márki-Zay Péterét pedig 28-ra. Mi több, a bizonytalan és a kis párti szavazók is lényegesen magasabb átlagos pontszámot adtak Orbánnak, mint Márki-Zaynak.

Életkor szerint is érdekes eredmény rajzolódott ki: a felmérés ugyanis azt mutatja, hogy a 19-29 év közöttiek korosztályában Orbánt alkalmasabb miniszterelnöknek találták: 100-ból 56-ra értékelték alkalmasságát, miközben Márki-Zayét 35-re. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik