Belföld

Páratlan eredmény született a népszavazáson egy Vas megyei faluban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Országos szinten is egyedülálló eredményt hozott a gyermekvédelminek nevezett népszavazás vasárnap a Vas megyei Vassurányban, írja a nyugat.hu.

A lap azt írja, a feltett kérdések mindegyikére tíz vassurányiból kilenc igennel válaszolt, miközben a népszavazást kezdeményező kormány a nem válaszok mellett kampányolt.

Ez azt jelenti, a helyiek többsége támogatja, hogy

  • kiskorú gyerekeknek a köznevelési intézményekben szexuális irányultságokról beszéljenek szülői jóváhagyás nélkül,
  • kiskorú gyerekeknek nemi átalakító műtéteket népszerűsítsenek,
  • a kiskorúaknak szexuális médiatartalmakat mutassanak be, korlátozás nélkül
  • a kiskorúaknak a nem megváltoztatásáról szóló médiatartalmakat mutassanak be.

Forrai Dániel polgármester a lap megkeresésére arról beszélt, az, hogy ki hogyan szavaz, mindenkinek a szuverén joga, amit ő tiszteletben tart. Szerinte a faluban szeretetben él ez a kis közösség, az egyetlen közös akarat és szavazat Vassurány fejlődése mellett szól, mindig ezt tartják szem előtt. Véleménye szerint a népszavazás eredménye ezt nem befolyásolja.

A lap cikkében azt is megjegyzi, Vassurányban az országos eredményekkel ellentétben érvényes lett volna a népszavazás, minden kérdésre 60 százalék feletti volt a válaszadási arány.

Vassurány egyébként a Vas megye 2-es választókerülethez tartozik, ahol könnyedén nyert Ágh Péter (Fidesz), aki a településen 69,49 százalékot kapott. Ellenfele, Hencz Kornél (ellenzéki összefogás) 21,26 százalékon végzett. Tehát nem lehet azt mondani, hogy Vassurány ellenzéki beállítottságú település lenne.

Kapcsolódó
2019-ben megnyert megyei jogú városokat bukott el az ellenzék
Öt olyan választókerület adatait elemeztük, amelyeknek központját egy ellenzéki irányítású megyei jogú város adja. Mindegyikben a fideszes jelölt futott be. Vajon volt-e szerepe ebben annak, hogy kistelepülések is tartoznak a nagyvárosi körzethez?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik