Belföld

Varga Judit: Adieu EBESZ! 

Adieu EBESZ! – írja Varga Judit Facebook oldalán. Hozzáteszi, hogy jól szervezetten és szabályos keretek közt zajlottak le a választások Magyarországon,

és ezt nemcsak mi, de még az EBESZ megfigyelői is megerősítették.

Bízik abban, hogy a misszió – várhatóan júniusi – nagyjelentése szigorúan pártatlan és objektív marad és mellőzi mindazon elfogult bírálatokat, „amelyekkel a külföldi NGO-k miatt már tele van a padlás”.

A miniszternek később még az is eszébe jutott, hogy: „reméljük, hogy a baloldali kamu SMS-eknek hosszabb részt szentelnek majd a nagyjelentésben!” Ezt már kommentbe írta hozzá a bejegyzéshez.

Az EBESZ megfigyelői hatodszor vizsgálták a magyar választásokat, de ez volt az első alkalom, hogy teljes missziót küldtek. Azt pedig már most megállapították, hogy:

  • A választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok.
  • Bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.
  • A népszavazás jogi kerete nagyrészt nem volt megfelelő annak demokratikus lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz.
  • Az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket.
Kapcsolódó
EBESZ: A választáson nem voltak egyenlőek a feltételek
Kiadta a választásról szóló megállapításait az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója, írja a HVG.hu. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik