A következő élő közvetítés része Tarolt a Fidesz a legszegényebb településeken, Putyin is gratulált Orbánnak

EBESZ: A választáson nem voltak egyenlőek a feltételek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Kiadta a választásról szóló megállapításait az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója, írja a HVG.hu. 

Az alábbi megállapításokat tették:

  • A választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok.
  • Bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.
  • Bár a parlamenti választás rendben lezajlott, a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.
  • A jogi keret megfelelő alapot biztosít a demokratikus választás lebonyolításához, de több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A választás napja békésen zajlott, a megfigyelők jól szervezettnek, rendezettnek és gördülékenynek értékelték a folyamatot. A szavazás titkossága ugyanakkor gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.
  • A népszavazás jogi kerete nagyrészt nem volt megfelelő annak demokratikus lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz. A választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről.
  • Mark Pritchard, a delegáció vezetője hozzátette, hogy a politikai pártok és a civil társadalom megbíztak a választói névjegyzék pontosságában, de a közelmúltban elfogadott jogszabályok gyengítették a rendszer fontos biztosítékait, és a külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok aláásták az egyenlő szavazati jog elvét.
  • Az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket.

Az EBESZ megfigyelői hatodszor vizsgálták a magyar választásokat, de ez volt az első alkalom, hogy teljes missziót küldtek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik