Belföld csatatér '22 - csongrád 4. evk

Algyőn megfigyeltünk egy szlovák megfigyelőt, Marek Kapusta urat

A halászcsárdában, délután hatkor, egy órával az urnazárás előtt lettünk rá figyelmesek. Megszólítottuk. Villáminterjú.

Honnan jött?

A National Election Office nevű szervezettől, kétszázfős csapattal vagyunk ma jelen Magyarországon.

Mi az a National Election Office?

Nemzetközi szervezet, mely Kelet- és Közép-Európából egyesít választási megfigyelőszervezeteket. Bő másfél évtizede működik, ez a mostani a harminckettedik missziója. Magyarországon most vagyunk először.

Ön régi motoros?

Úgy a harmincadik missziómban, de ezt nem mind a National Election Office-nál teljesítettem, hanem egyebek mellett az EBESZ-nél is. A legnagyobb missziónk Boszniában volt, a háború után, azon háromezren vettünk részt. Szlovák vagyok, a szlovákiai szervezet tagja, elsősorban Ukrajnába járunk. És Szlovákiában is dolgozunk, ugyanis nálunk, Magyarországgal ellentétben, nemcsak nemzetközi, hanem független hazai megfigyelőszervezetek is léteznek.

Tudta, milyen választásba csöppen bele?

Tisztában vagyunk vele, hogy ez a választás rendkívül fontos Magyarország számára, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a választás előtti időszak meglehetősen feszült volt, és persze azt is tudjuk, hogy politikailag végletesen megosztott a magyar társadalom.

24.hu

Tartottak önöktől a magyar hatóságok, választási bizottságok?

A magyar emberek még nincsenek hozzászokva a nemzetközi megfigyelőkhöz. De mi azzal feltett szándékkal érkeztünk, hogy igyekeztünk úgy viselkedni, hogy ne ellenséget lássanak bennünk, és bizalmat építsünk.

Sikerült?

Bárhol is fordultunk meg, nyugodt hangulatot tapasztaltunk, egyetlen feszült helyzettel sem találkoztam. Mindenki végtelenül kedvesen, barátságosan fogadott bennünket.

Merre jártak?

Kizárólag a Csongrád-Csanád megyei négyes választókerületben, azon belül Makón, Székkutason, Csongrádcsanádon és Csanádpalotán. Eddig tizennégy választókörben voltunk, most megyünk az utolsóba, a tizenötödikbe, csak a finis előtt beiktattunk egy ebédet.

Hogy néz ki egy ilyen túra?

Pár napja érkeztünk, felkészültünk. Ma a nyitás előtt végignéztük egy szavazókörben az előkészületeket, láttuk az első szavazókat, és mentünk tovább.

Mi következik? Jelentést írnak?

Minden csapat kitölti a szervezet egységes kérdőívét. Van egy kérdőív a nyitásra, egy a napközbeni szavazásra, egy a zárásra és a szavazatszámlálásra. Csak azt írjuk le, amit a saját szemünkkel látunk, pletykák, szóbeszédek, bizonyítatlan állítások nem kerülnek a jelentésbe. A munka kezdete előtt alaposan megismertük a magyar választójogi törvényt, és azt figyeljük, hogy annak megfelelően zajlik-e a választás. Minden csapat beküldi a jelentését, ezeket elemzik, és a végén készül egy összesített jelentés. Fontos, hogy nemcsak a választás napját monitorozzuk, hanem az azt megelőző napokat is: hogyan készülnek fel a hatóságok, milyenek a sajtóviszonyok, igazságos-e a médiakörnyezet, mit mondanak a pártok, a civil szervezetek, az állami média, a független média. A csapatunk jó ideje itt tartózkodik, szóval komoly információgyűjtést végeztünk.

Ki összesíti a jelentéseket, és ki szembesíti a megállapításaikkal a magyar hatóságokat?

A szervezetünk honlapjára kerül ki a misszióvezetőnk részletes jelentése, amit természetesen javaslatokkal kiegészítve elküldünk a magyar hatóságoknak. Hadd hangsúlyozom: független szervezet vagyunk, nem kötődünk semmiféle politikai erőhöz. Ennek megfelelően nem kommentáljuk az eredményeket, csupán rögzítjük a folyamatokat.

Mi a szakmája?

Ez a szakmám: civil szervezeteknek segítek, régóta dolgozom választásokon, szakterületem az oktatás és a mobilizáció, választásokra csupán évente egyszer-kétszer megyek.

A végére egy a mi magyar lelkünknek fontos kérdés. Úgy találkoztunk, hogy az Algyői Halászcsárdában leültek a mellettünk lévő asztalhoz, és nem tudtam nem észrevenni, hogy ön is pontyhalászlét fogyasztott, kiváló választás, és előtte ledöntött egy fél Unicumot. Gondolom, remélem, internacionalista tevékenysége során számos országban fogyasztott; tapasztalatai alapján hol a helye a magyar gyomorkeserűnek a nemzetközi erősorrendben?

Szeretem a keserű dolgokat. És imádom a magyar konyhát.

Ez Magyarország, itt nem kenhetőek el ennyivel a fontos kérdések: hanyadik az Unicum?

Világviszonylatban?

Csakis.

Mit mondjak?…

A Becherovkát megelőzi?

Az édeset nem szeretem.

Alakulunk. Szóval?

…Nagyon szeretném, ha erősödne a barátság Magyarország és Szlovákia között.

Sorszámnév nélkül nem menekül, megfigyelő uram.

Hat, az Unicum még a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben is benne van az első… nyolcban.

Csak?

Csak azért, mert alapvetően a borokat szeretem monitorozni, az szerepel az első hét helyemen… Így rendben van a nyolcadik pozíció?


Ajánlott videó

Olvasói sztorik