A következő élő közvetítés része A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Bécsben még egy határon túli magyar sem kaphat pótlevélcsomagot

Tóth Fruzsina / 24.hu
Tóth Fruzsina / 24.hu

Olvasónk, Zsuzsanna, határon túli magyar Szlovákiából, ám Bécsben él. Ő is egyike azoknak, akik nem kapták meg a lakcímükre postai úton kiküldött szavazatcsomagot, a bécsi címére várta a csomagot.

Zsuzsanna elmondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda szombati bejelentése nyomán úgy gondolta, hogy a kiküldés alatt elveszett szavazólapja helyett ő is hozzájuthat egy pótcsomaghoz a bécsi nagykövetségen.

Az NVI ugyanis szombaton, a Telexnek válaszolva módosította korábbi álláspontját, és azt írta, hogy azok a magyarországi országgyűlési választásra regisztrált határon túli szavazók mégiscsak igényelhetnek másik szavazási levélcsomagot, akikhez a lakcímükre kért küldemény nem érkezett meg. Zsuzsanna a Telex cikkével felszerelkezve vasárnap reggel felkereste a bécsi nagykövetséget, ahol kis kupaktanács alakult ki, hogy megoldják az ügyét, mert az intézményben addig nem is tudtak a cikkben beígért pótlási lehetőségről. Zsuzsanna elmondta, hogy a szavazásért felelős tisztségviselő az NVI-t is felhívta, ahol kiderítették, hogy hiába próbálkozott, Bécsben nem kaptak pótcsomagot, így nem is élhet szavazójogával.

Az NVI a 24.hu-nak küldött levelében azt írta, a levélcsomagok pótlására azokon a külképviseleteken van (volt) lehetőség, ahol a szavazási levélcsomag személyes átvétele is biztosított „a 17/2013.(VII.17.) számú KIM rendelet 1. melléklete szerint”. A mellékletben 12, környező országokban található külképviseletet sorolnak fel, Ausztria azonban kivétel, ottani képviselet nincs a listán. Az NVI szerint „a lehetőséget a külképviseleti választási irodák helyben szokásos módon kommunikálják a választópolgárok felé”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik