Élő Belföld

„Szólni kéne Szijjártónak, hogy nem muszáj a seggnyalás” – A független Ukrajnáért tüntettek a Szabad Sajtó útján

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szombaton délután három órakor tartott demonstrációt az Egymillióan a szabad Ukrajnáért csoport a Szabad Sajtó úton, ahol a dermesztő hideg és az eső miatt alig pár százan jelentek meg.

A szervezők közleményükben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására hivatkoztak, melynek értelmében demonstrációkat tartanak több európai nagyvárosban is, a szervezők pedig nem akarják, hogy Budapest kimaradjon a sorból.

Az esemény házigazdája Juhász Péter volt, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ilyen kevesen jelentek meg a rendezvényen.

Elsőként Törley Kata, tanár, a Tanítanék mozgalom alapítója, aktivistája állt a színpadra, aki az ukrán nők iránti tiszteletre szólított fel. Kritizálta a kormány álláspontját, amiért elhallgatja az orosz agressziót, majd felhívta a figyelmet az oktatásügy fontosságára.

Ezt követően Nika Krykun és Arseniy Markov következett. A két fiatal színész a Stop-Zemlia című Berlinalen és más fesztiválokon díjat nyert filmben szerepeltek, a háború miatt azonban el kellett hagyni a hazájukat. Személyes élményeikről beszéltek, arról, hogy egy perc alatt a feje tetejére állt az életük, amikor kitört a háború, amiről senki sem gondolta, hogy megtörténhet.

Pintér Béla Jászai Mari-díjas színész, zenész, drámaíró és rendező szenvedély beszédében kritizálta a kormány háborúval kapcsolatos álláspontját. A kijevi születésű Bulgakovot idézete, miszerint a legnagyobb bűn a gyávaság. Hozzátette, hogy nem szabad, hogy lelkünkkel fizessünk az orosz gázért.

Végezetül Ungváry Krisztián, történész állt a színpadra, aki Orbán korábbi gondolatait idézte, mikor egyértelműen állást foglalt a grúz háború kapcsán az orosz agresszióval szemben. Szerinte kiderült, hogy az istenített szabadság is csak egy Fideszes politikai termék volt.

“Orbán felvetése nettó baromság”

Nettó baromság. Támogatni kell, fegyverszállítmányokkal is akár, amit ha megtudtak tenni a szlovákok, a csehek, a lengyelek akkor az nekünk is kötelességünk. Nem mellesleg a jugoszláv háború alatt a horvátoknak is küldtünk fegyvereket, igaz nem hivatalos úton

– reagál az egyik demonstráló Orbán azon kijelentésére, hogyha támogatjuk az ukránokat, akkor mi is belesodródhatunk a háborúba.

A szankciókról az a véleménye, hogy egyéni szinten is szükség van a felelősségvállalásra, hogy segíthessünk, hozzátéve, hogy van olyanok az országban, akiknek segíteni kell, hogy ezeket plusz terheket vállalni tudja.

Egy ukrán tüntető szerint undorító a magyar kormány álláspontja

Egy Zaporizzsjából érkező ukrán tüntető március 7-én hagyta el az országot. Kezdetben Nyugat-Ukrajnába menekült, Lvivbe onnan érkezett Magyarországra, miután a közelben támadás érte az egyik repteret.

A magyar kormány neutrális álláspontjáról annyit mondott, hogy undorító.

Csöndes véget ér a rendezvény

Az eredetileg meghirdetett időpontnál fél órával korábban véget ér a demonstráció. Juhász megköszönni mindenkinek a részvételt.

Ungváry: Hullarablásban reménykedik a kormány

Ungváry arról beszél, hogy a kormány azt hazudja, hogy ez egy szláv belügy, miközben az alaptörvény is leszögezi, hogy kötelességünk támogatni a kárpátaljai magyarokat a szülőföldjükön.

Szerinte Orbán hullarablásban reménykedik, hogy eljön a mi időnk, ha Putyinnal szemben nem fogalmaz meg éles kritikát.

A beszéd után Juhász Péter a rendezvény házigazdája arra bíztatja a jelenlévőket, hogy húzzák be az ikszet az ellenzékre.

Ungváry: Ukrajna Orbán rendszere ellen is harcol

Vagy ide vagy oda kell állnod. Szempillantás alatt kiderül, hogy ki áll a történelem jó oldalán

– idézi Ungváry Krisztián, történész Orbán Viktor hajdani gondolatait, majd hozzáteszi, hogy a korábban istenített szabadságról kiderült, hogy csak egy fideszes poltikai termék, és az ukrán gyerekek vérénél fontosabb Orbánnak az orosz olaj.

Ukrajna ma Orbán Viktor ellen is harcol, mert Putyinnal együtt mindketten elutasítják a demokráciát

Pintér: Nem muszáj a seggnyalás

Pintér Béla arról beszél, hogy előbb-utóbb Putyin orosszá szeret Magyarországot is. Felszólítja Orbán Viktort, hogy hagyja abba a pávatáncot.

Európának szüksége van az orosz gázra. De ne a lelkünkkel fizessünk

– mondja Pintér, majd hozzáteszi, hogy szólni kéne Szijjártónak, hogy nem muszáj a seggnyalás.

Soha többé ne essünk a gyávaság bűnébe. Mondjuk ki Orbán Viktor helyett is! Éljen az ukrán szabadság, ruszkik haza!

Egy perc néma csenddel emlékezik a tömeg az áldozatokra

Legalább mi magyar civilek mondjuk el, hogy veletek vagyunk

– mondja az esemény szervezője Juhász Péter, majd hozzáteszi, hogy szégyen, hogy csak ennyien vannak.

Ha már Orbán száját egyetlen együttérző szó sem hagyja el a száját, mi emlékezzünk az áldozatokra egy percben. Az pont annyi idő, mialatt a mariupoli színházra leesett a bomba

– mondja Juhász.

Egyperces néma csend következik.

“Nem fogunk megbocsátani a felelősöknek”

Soha nem fogom megbocsátani, hogy a kis öcsémnek minden éjszaka rémálmai vannak arról, hogy az orosz katonák lövöldöznek

– mondja Nika.

Arseniy ragadja magához a mikrofont. Lendületes beszédében elmondja, hogy soha nem fog megbocsátani azoknak, akik felelősek édesanyja könnyeiért és édesapja mentális állapotáért.

“A gyerekszobámból láttam, ahogy felrobban valami”

A fiatal színész arról beszél, hogy osztálytársai felével nem sikerült felvenni a kapcsolatot, nagyszülei pedig továbbra is blokád alatt vannak

Nem fogtok élve hazatérni. Köszönjétek Putyinnak

– zárta gondolatait Arseniy.

A másik színész, Nika Krykun következik, aki a háború kitörésének napjára emlékszik vissza: barátnőjével tervezték a jövőjüket, de a háború után már nem tudták, hogyan tovább. Kijevben a gyerekszobájából látta, ahogy lövik a várost.

"Senki sem gondolta, hogy megtörténhet"

Egyetemre készültem, dolgoztam, de minden megváltozott. Senki sem gondolta, hogy valóban megtörténhet a háború, egészen addig, amíg Zelenszkij be nem jelentette, hogy elkezdődött

– mondják a színészek a színpadon. Egyiküknek az édesapja is a fronton harcol.

Közben nagyjából pár száz főre duzzad a tömeg a Szabad sajtó úton.

Törley kezdte a beszédek sorát

Törley Katalin tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája beszédében a nők iránti tiszteletre szólított fel, azért, mert még ha egy súlyos téveszmében szenvedő agresszor áldozataivá is váltak, megőrzik mindazt, amit a természet és az erkölcs számukra diktál: óvnak, gondoskodnak és vigyáznak egymásra.

A pedagógus súlyos kritikát fogalmazott meg a magyar állammal, a jelenlegi kormányzó többséggel szemben, mert szerinte az elhallgattatja az orosz agresszió súlyát, következményeit, ahogyan elhallgattat minden olyan hangot, amely vele nem ért egye.

Juhász szerint ez kötelesség

Juhász Péter, a rendezvény szervezője az esemény kezdetén elismételte, amit már a felhívásban is leírtak, hogy Zelenszkij pár hete tett közzé felhívást arra vonatkozóan, hogy az Ukrajnával szolidáris országok álljanak ki demonstrációval az országa mellett. Az Együtt elnöke szerint kötelességüknek tekintették, hogy megszervezzék a mai tüntetést.

Juhász Péter sajnálja, hogy ilyen keves jöttek el

Alig százan lehetnek az ukrán háború elleni demonstráción. A dermesztő öt fok és az eső távol tartotta az ügy szimpatizánsainak többségét.

Az esemény szervezője Juhász Péter reméli, hogy otthon többen követik az eseményt.

Olvasói sztorik