Élő Belföld

Márki-Zay Péter: „Orbán Viktor az egész világ számára szégyen lett”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombaton 17 óra 30 perces kezdéssel tartotta meg kampányzáróját az Egységben Magyarországért a fővárosi Madách téren.

A kampányidőszak utolsó összellenzéki eseményén felszólalt Hajós András dalszerző, zenész, Iványi Gábor lelkész, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az Egységben Magyarországért budapesti országgyűlési képviselőjelöltjei és Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Az időjárás meglehetősen mostoha volt: az eső a másfél órás rendezvény során végig esett, a hőmérséklet pedig néhány fok körül ingázott, ám az eseményre ellátogató tömeg a elkötelezett ellenzékiek közül kerülhettek ki, ugyanis az időjárás nem szegte kedvüket. Mintegy 1000-1500 fő jöhetett össze, akik két kivetítőn követték az eseményeket, miután az ernyőseregtől nem is lehetett látni, aki a színpadon beszélt. A tömeg vége a Deák téri BKV-megállóban állt.

Hajós András volt az első felszólaló, aki az első szavazók generációját célozta meg. Hajós negatív példaként állította a magyar fiatalok elé az orosz fiatalok esetét, akik már nem nézhetnek, hallgathatnak azt, amit akarnak, nem mondhatnak azt, amit akarnak, és tízezrével vezénylik Ukrajnába őket, hogy hasonló korú fiatalokat öljenek. Ezért kell elmenni holnap szavazni – összegzett Hajós András.

Iványi Gábor lelkész arról beszélt, hogy a szabadságért tenni kell, ezért kell elmenni holnap szavazni. Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: szégyelljék magukat azok, akik azzal próbáltak ránk kenni dolgokat, hogy fegyvert és katonát akarunk Ukrajnába küldeni. „Mi együtt érzünk az ukránokkal” – mondta.

Ezt követően az ellenzék 18 budapesti jelöltje beszélt röviden arról, hogy a saját választókörzetükben milyen konkrét elképezéseik vannak.

Őket Karácsony Gergely, főpolgármester követte a színpadon. Hosszan beszélt Orbán kormányzásának végéről, arról, hogy „12 év sötétség” után szerinte Magyarországon újra fény lehet, a politika újra a szolgálatról szólhat, a kiváltságosok 12 év gazdagodása után mindannyiunk jólétét szolgálhatja a kormány. Karácsony szerint az ellenzék messzebb jutott, mint az elmúlt 12 év alatt bármikor, de az utolsó lépést közösen kell megtenni a választókkal együtt. Hangsúlyozta: „Orbán nem egyenlő Magyarországgal, és holnap ezt olyan hangosan mondjuk ki, hogy az egész világ meghallja. Ez lesz a mi békemissziónk, Orbán leváltása.”

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt azzal kezdte a beszédét, hogy négy és fél éve ő is ugyanolyan civil volt, mint a közönségsoraiban bárki. „Négy év alatt a pártok megértették, hogy össze kell fogniuk. Egy közös lista van folytatta, van egy csodálatos programjuk.” A Fidesznek is van egy programja, azt szerinte úgy hívják, hogy Pegasus. Néhány főbb elemet felsorolt a saját programjukból: nem eltörlik a minimálbért, hanem adómentessé tennék azt, nem megszüntetik a családtámogatásokat, hanem duplázzák a gyest, gyedet többek között, nem fizetőssé teszik az államegészségügyet, hanem szükség esetén ingyenessé teszik a magán egészségügyet. Márki-Zay kormánya gátat vetne az inflációnak, majd bevezetné az eurót.

Az ellenzéki politikus most is elmondta: keresztény ember nem szavaz Orbán Viktorra. „Annak érdekében, hogy a magyar fiataloknak ne kelljen elhagyniuk az országot, holnap mindenkinek el kell mennie szavazni. Mindenkit, akit a békepapok eddig elvakítottak. Még egy napunk van, hogy minél több embert meggyőzzünk” – mondta. Beszédében azt is mondta: Orbán Viktor egyedül maradt, az egész világ számára szégyen lett, a Fideszben is az. Székkel járja az országot, a sajátjai elé sem mer kiállni. Orbán Viktor szégyenné vált Európában, nem számíthat annak a NATO-nak a támogatására, amely nélkül nem tudjuk megvédeni ezt az országot. Márki-Zay végig hangsúlyozta: az ellenzék a győzelem kapujában áll, már csak egy lépés választja el a diadaltól, amit holnap kell megtenni közösen.

A rendezvény este hét óra után ért véget.

Keresztény ember nem szavaz Orbán Viktorra

Sajnálattal látja, hogy vannak olyan keresztény papok, akik tolvajok támogatásra buzdítják a híveiket.

Keresztény ember nem szavaz Orbán Viktorra

– mondta Márki-Zay.

Elegük van azokból, akik Iványira küldik a terrorelhárítókra, és nem a valódi bűnözőkre.

Annak érdekében, hogy a magyar fiataloknak ne kelljen elhagyniuk az országot, holnap mindenkinek el kell mennie szavazni. Mindenkit, akit a békepapok eddig elvakítottak. Még egy napunk van, hogy minél több embert meggyőzzünk

– fogalmazott.

Háromszor megcsinálták a csodát, holnap jön a negyedik szerinte, de ehhez mindenkinek meg kell győznie egy embert pluszban.

Abból a gödörből, ahová Orbán taszította ezt az országot, a kiút szerinte nem jobbra, nem balra van, hanem csak felfelé.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán egyedül maradt

Holnap Európát kell elhozni Magyarországra az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint.

A legfontosabb, ismételte el, hogy a fiatalok és minden korosztály demokratikus jogállamot akar. Ez a küzdelem viszont nagyobb önmagunknál, ennek külön jelentőséget adott az ukrajnai háború is, mondta.

Orbán Viktor egyedül maradt, az egész világ számára szégyen lett, a Fideszben is az. Székkel járja az országot, a sajátjai elé sem mer kiállni. Orbán Viktor szégyenné vált Európában, nem számíthat annak a NATO-nak a támogatására, amely nélkül nem tudjuk megvédeni ezt az országot

– fogalmazott.

Hozzátette, Orbán elárulta a nemzetet, Európát, és a kárpátaljai magyarokat is. Hazaárulónak nevezte a kormányfőt, egy hazaárulóra pedig szerinte senki nem szavaz.

A fiatalok adják a hitét

Itt vagyunk a győzelem kapujában, folytatta a beszédét Márki-Zay Péter.

Fel fogják emelni a teljes cigányságot, mert lehet hogy közülük kerül majd ki egy napon a rák gyógyszerének feltalálója.

Őszintén hiszek a győzelemben, mi azt látjuk, hogy minden egyes szavazat eldöntheti ezt a küzdelmet. Egy körzet eldöntheti a választást. Az én hitemet a fiatalok adják. Az április fiatalok fogják meggyőzni a szüleiket és nagyszüleiket, hogy váltsuk le az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát

– mondta.

Arra kért mindenkit, győzzenek még egy-két embert arról, hogy szavazzanak az összellenzékre.

A fiatalokban van minden hitem. Mi egy előválasztási győzelmet ünnepeltünk. Azt az előválasztást 200 ezer fiatal döntötte el

– magyarázta.

A tisztaság adja az erejüket, valamint a lelkesedés, amivel át fognak sétálni a győzelem kapuján a fiatalok miatt.

Márki-Zay: Ha Orbán Viktor annyira magabiztos lenne, nem kellene ilyen szánalmas dolgokkal támadnia

Tudják mi a közös Karácsony Gergely és bennem? Ha a közvélemény-kutatásokra hallgatnánk, egyikünk se lenne polgármester

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter.

Sokáig mondogatták nekik, hogy induljon el Hódmezővásárhelyen. Nem nagyon akart, de négy éve a Boráros téren egy szállodában rájött, neki is van egy feladata, ahogy most a választóknak is van egy feladata szerinte. Az ő feladata az volt, hogy függetlenként, ellenzéki támogatással megmérettesse magát a Fidesszel szemben.

Négy évvel ezelőtt példát akartunk mutatni az országnak az akkor országgyűlési választások előtt hat héttel. Példát mutattunk, de ezt az akkori pártok még nem értették meg. Négy évvel később itt állunk a győzelem kapujában

– jelentette ki.

Négy év alatt a pártok megértették, hogy össze kell fogniuk, mondta. Egy közös lista van folytatta, van egy csodálatos programjuk. A Fidesznek is van egy programja, azt szerinte úgy hívják, hogy Pegasus.

Agymosott, félrevezetett, szerencsétlen emberek tudják elhinni, hogy valaki úgy indul el a választáson, hogy elveszi a nyugdíjat, eltörli a minimálbért, kiküldi a fiatalokat Ukrajnába meghalni. Ha Orbán Viktor annyira magabiztos lenne, nem kellene ilyen szánalmas, saját hívei által sem hitt dolgokkal támadnia

– mondta.

Nem eltörlik a minimálbért, hanem adómentessé tennék azt, nem megszüntetik a családtámogatásokat, hanem duplázzák a gyest, gyedet többek között, nem fizetőssé teszik az államegészségügyet, hanem szükség esetén ingyenessé teszik a magán egészségügyet. Gátat vetne az inflációnak, majd bevezetné az eurót Márki-Zay. Nem engedné be a migránsokat, a kerítést megtartaná, de átvilágítaná a Fidesz által beengedett migránsokat.

Karácsony: Orbán nem egyenlő Magyarországgal, holnap ezt az egész világ meghallja

Két és fél évvel ezelőtt álltam ezen a színpadon. Akkor azt mondtam, a változás Budapesten kezdődik, de nem állhat meg itt. Azért vagyunk ma itt, hogy tovább vigyük a változást, ne csak tovább vigyük, hanem be is teljesítsük a változás ügyét, teljesítsük be milliók vágyát.

Ezzel kezdte beszédét Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint két és fél éve azt mondta, karnyújtásnyira vannak a változástól, ez most is így van.

Hiszi és tudja, hogy a győzelem kapujában állnak.

Holnap már csak ez az egy dolgunk van, hogy megtegyük az utolsó lépést. Hogy újra polgáraink lehessünk saját hazánknak. Tegyük meg ezt a lépést, és akkor a változás, ami Budapesten elkezdődött, utat tör az egész országban

– fogalmazott.

Karácsony úgy folytatta, többféle minőségben is áll a tömeg előtt. Egyrészt úgy, mint főpolgármester. Tudja, milyen hatalommal állnak szemben, két és fél éves kiképzésen van túl.  Budapesten szerinte az is tét, megmarad-e olyannak, amilyennek szeretik. Hogy zöldből lesz majd több, vagy betonból, hogy színházba is lehet-e majd járni, vagy csak stadionokba.

Egykori miniszterelnök-jelöltként is szólt a tömeghez. A visszalépéséről szólva azt mondta, Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort és kihozni az országot a morális válságból.

Péternek igaza van, nem jobbra, nem balra van a kiút, csak felfelé. De legyen világos, ez a választás nem rólam szól. És nem is Márki-Zay Péterről. Ez a választás nem szólhat pártérdekekről. Nem azért kell leváltani a Fideszt, hogy utána majd mi jöjjünk. Magyarországon trónfosztásra van szükség, de nem azért, hogy más üljön fel a trónra uralkodni, hanem hogy kivigyük a trónt a magyar politika színpadáról

– magyarázta.

Szegénységi bizonyítványnak nevezte, hogy a Fidesz az ellenfél lejáratásával próbálja megnyerni a választást. Olyan országot akarnak, ahol valódi kérdésekre kell valódi válaszokat adni, mert ilyen a demokrácia.

Apaként azt mondta, ha a gyerekei felteszik neki a győzelem után a kérdést, mostantól jobb lesz-e, azt kell majd felelnie, hogy igen. Mert jobbnak kell lennie, fogalmazott.

Az ukrán háborúval összefüggésben azt mondta, nekünk nyugathoz kell tartoznunk, nem maradhat az ország a sötét oldalon, a békét kell szolgálni.

Orbán nem egyenlő Magyarországgal, és holnap ezt olyan hangosan mondjuk ki, hogy az egész világ meghallja. Ez lesz a mi békemissziónk, Orbán leváltása

– jelentette ki.

12 év sötétség után szerinte Magyarországon újra fény lehet, a politika újra a szolgálatról szólhat, a kiváltságosok 12 év gazdagodása után mindannyiunk jólétét szolgálhatja a kormány.

Szerinte az ellenzék messzebb jutott, mint az elmúlt 12 év alatt bármikor, de az utolsó lépést közösen kell megtenni a választókkal együtt.

Mindenre kormányváltás a megoldás

Kunhalmi Ágnes egy papírral a kezében érkezett a színpadra. A budapesti 15. választókerület ellenzéki jelöltje szerint Orbán hazudik, ez áll azon a dokumentumon, amit az ellenzék is aláírt, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába.

Közeledünk is a végéhez a budapesti jelölteknek, Hiller Istvánt a 16. választókerületből arról kérdezték, hogy mi lesz a pesterzsébeti Duna-szakasszal, amire kis kitérő után azt mondta, tisztává teszik a medret és a parton sétányt fognak létrehozni, meghosszabbítva a jelenlegit, de ehhez kormányváltás kell.

Szabó Szabolcs szerint a csepeli és soroksári emberek egyszerűek, csak azt szeretnék, ha a hév járna mindig, ne kelljen pótlóbuszra szállni, legyen rajta jó idő. Szerinte a Fidesz csak lefújt közbeszerzésig jutott, ezt újranyitnák és felújítanák a hév vonalakat és meghosszabbítanák dél felé a csepeli vonalat az agglomerációig.

Végül de nem utolsó sorban Tóth Endre következett a 18. budapesti választókerületből, ő azt mondta, megvédenék a Duna-parti területeket, de ehhez is kormányváltás kell.

Lesz kórház Újpesten, összekötik a 2-es metrót a gödöllői hévvel

Szabó Tímea, a 10. választókerület ellenzéki jelölt szerint Orbán legnagyobb bűne az az elmúlt 12 évben, hogy fizetősség tette az egészségügyet. Ezért elkergetik április harmadikán ezt a kormányt.

Lesz kórház Újpesten, jelentette ki Varju László a 11. választókerületből. Ezt megígérték és megcsinálják, de ehhez kormányváltás kell.

Barkóczi Balázs következett a főváros 12. körzetéből, a villamos 69-es vonala úgy korszerűsíthető, hogy kormányt váltanak.

A 2-es metró és a gödöllői hév összekötése is megvalósulhat, ezzel kampányol a fideszes ellenfele 10 éve, de a tervezés tervezéséig jutottak csak el, ezt mondta Vajda Zoltán. a 13. választókerületi ellenzéki jelölt. Ő megígérte, hogy meg is fog valósulni, neki partnere a főváros.

A 14. körzetből érkezett Szilágyi György szerint a reptéri zajcsökkentés is megoldható lesz, együtt, közösen. Az nem derült ki, hogy pontosan hogy, pedig a kérdés erre irányult.

"Olyan buzgó halottat is talált a Fidesz, aki három ívet is aláírt"

Oláh Lajos, Budapest 5. számú választókerületének ellenzéki jelöltjétől azt kérdezték, igaz-e, hogy Erzsébetvárosban halottak is aláírtak a Fidesz-jelöltjeinek? Lefordította a kérdést: csal a Fidesz? Válasza az volt, mindig. Azt mondta, olyan buzgó halottat is talált a Fidesz, aki három ívet is aláírt, a Fidesz mellett két kamupártét is.

Küldjük nyugdíjba Orbánt

– üzente Oláh a választóknak.

Jámbor András közölte, lesz Diákváros, mert holnap győzni fognak. Megszüntetik azt a lakhatási válságot, ami miatt nem lehet ma Magyarországon értelmes áron albérletet találni.

Hiszékeny Dezső a hetes választókerületből kijelentette, a lakhatás fontos eleme az ellenzék programjának. Ez nem csak terv, annál több kell hogy legyen, hogy mindenki tisztességes körülmények között lakhasson.

Hadházy Ákos a Budapest nyolcas választókerületből érkezett utána a színpadra. Ő arról beszélt kérdésre válaszolva, felelősségre kell vonni az előző időszak korrupt politikusait. Kétharmad esetén korrupcióellenes ügyészség, feles többség esetén korrupcióellenes hivatal lesz.

Újra kell indítani a panelprogramot, ez uniós pénzből is megvalósítható, erről már Arató Gergely beszélt a 9. választókerületből. A klímaprogram szerinte azért fontos, hogy a gyerekeink számára is élhető maradjon a bolygó.

Eddig jól bírja a közönség a szakpolitikát:

Mind Csárdi Antal ötlete a rakpart kocsimentessé tételéről, illetve Hajnal Miklós Normafát érintő terve is meg kapja a maga tapsát.

Oláh Lajos hozza ki az első közösségi fújjolást: ő a kormánypártnak tulajdonított választási visszaéléséről beszél.

Budapest ellenzéki képviselőjelöltjei tartanak "divatbemutatót"

Politikai értelemben, mind a 18-an válaszolnak majd egy-egy kérdésre.

Csárdi Antal azt ígérte, a rakpartot visszaadja az embereknek és olyan infrastruktúrát kialakítani az autósoknak, hogy önszántukból szálljanak ki a járműveikből. Ennek a feltétele viszont a kormányváltás szerinte.

Orosz Annára várni kell, mert a Móriczon tartotta még a kampányzáróját fél hatkor.

Helyette Hajnal Miklós, Budapest 3. számú választókerületének ellenzéki jelöltje következett. A normafai beépítésről azt mondta, kiemelt nemzetgazdasági terület, ezt úgy ahogy van, egy az egyben elfogják törölni. A Normafa szerintük erdő, természetvédelmi terület, kirándulóhely.

Tordai Bence jött utána a sorban, tőle azt kérdezték: a Fidesz-kormány által beígért rendelőfejlesztések elmaradtak, mi lesz ezeknek a sorsa? Úgy válaszolt, amit a fideszesek elvettek, azt visszaadják a budai egészségügynek.

Hajós: Kedves első szavazó bizonytalan fiatalok, ide vezet a túlhatalom útja

Aki fideszes, az már holnap is az marad. Aki ma este ellenzéki, annak is felesleges újra elsorolni, miért akarunk újra kormányt váltani, magyarázta Hajós András, aki ezután az első szavazó bizonytalanokhoz szólt.

Szerinte ők azok, akik eldönthetik a vasárnapi választást.

Srácok, a kutatások szerint köztetek van a legtöbb ellenzéki, de a tapasztalatok szerint éppen ti vagytok a legkevésbé hajlandóak szavazni. Miért is nem szavaztok? Talán úgy érzitek, titeket érint meg ez a legkevésbé. (…) Minek is cserélnétek a friss tavaszi illatot az urnára?

– tette fel a költői kérdést.

Oroszországgal példálózva azt mondta, a Putyinhoz hasonló vezetők először oligarcharendszert építenek ki, majd médiát vásárolnak, magánhadsereget hoznak létre, félemlíti az ellenzékét. Mindezt úgy csinálja, hogy riasztó képet kreál, beleszól az emberi lény legbelsőbb magánügyeibe, megmondja mit kell gondolni és a szófogadóknak jutalmat oszt.

Ez az orosz recept, ami Hajós szerint itthon is ismerős lehet. Szerinte egy ukrán menekült szemében nem az van, hogy rezsicsökkentés vagy az, hogy genderőrület. Az orosz fiatalok már nem nézhetnek, hallgathatnak azt, amit akarnak, nem mondhatnak azt, amit akarnak, és tízezrével vezénylik Ukrajnába őket, hogy hasonló korú fiatalokat öljenek.

Kedves első szavazó bizonytalan fiatalok, ide vezet a túlhatalom útja

– magyarázta Hajós. A politikához ehhez nem kell érteni, csak a szabadsághoz, zárta szavait.

Gyülekeznek az ellenzéki szimpatizánsok a Madách téren

Az eső soha nem tesz jót egyetlen tüntetésnek sem, ezzel ez az alkalom sincs másként, bár a tér azért jó eséllyel meg fog telni. Az idöjárás miatt a tér árkádjai alatt gyülekeznek sokan, az Örkémy Szinház bejáratánál várja a kezdést két korábbi Szdsz-képviselő, Magyar Bálint és Pető Iván is.Óriáskivetítő, zászlóosztogatás, kitüzők: az leszürhető, hogy az ellezék tüntetéskultúrája a március 15-ei, több mint korrekt szintet viszi tovább. Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergelyt, Iványi Gábort illetve a budapesti jelölteket ígérik színpadra a szervezők.Mindjárt kiderül késik-e a kampányzáró esemény kezdése.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik