Belföld csatatér '22 - békés 4. evk

Fideszes politikusok a hivatalos döntés előtt kihirdették, kik nyerik az EU-s pénzeket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Tessely Zoltán állítja, tévedésből közölte hamarabb a pályázati nyerteseket, szerinte titoktartási kötelezettségét nem szegte meg. A képviselő ráadásul téves listát hozott nyilvánosságra, ami miatt több települést is megtévesztett, melyek végül mégsem kapnak pénzt. A békési körzet jelöltje, a szintén fideszes Erdős Norbert pedig előre látta, hogy Dombegyház nyerni fog. Az agrárállamtitkár kérdésünkre azt mondta, a hivatalos eredmény előtt csak azt akarta kifejezni, dolgoznak azon, hogy a település megkapja a forrást.

A hivatalos támogatói döntés meghozatala és közzététele előtt nyerteseket hirdetett több fideszes politikus is az Élhető települések elnevezésű európai uniós pályázaton – értesült a 24.hu.

Erdős Norbert agrárállamtitkár – akit a korrupcióval vádolt Simonka György helyett indít a választáson a Fidesz Békés megye 4. számú választókerületében – március 3-án közzétett videójában arról beszélt, hogy 200 millió forintból készül kerékpárút Dombegyházán Kevermes felé. Csakhogy az erről szóló támogatói döntés a kormányzati pályázati portál adatai szerint március 23-án született meg.

Erdős tehát már húsz nappal a hivatalos döntés előtt kampányolt a választókerületében a beruházással, ám azt nem említette, hogy azt a tervek szerint az Európai Unióval tervezik kifizettetni.

Azért csak a tervek szerint, mert bár az EU-s pályázatokat nyilvántartó kormányzati portálon megjelent, hogy Dombegyház 191 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz forrásaiból, ez a pénz még nem áll rendelkezésre. A TOP Plusz ugyanis egy olyan operatív program, amely része a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodásnak, amit egyelőre nem fogadott el Brüsszel.

Megkerestük Erdős Norbertet, arról érdeklődve, honnan tudta előre, hogy Dombegyház nyeri a támogatást. Az államtitkár azt mondta: azt akarta kifejezni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást. Továbbá elmondta azt is, hogy a szóban forgó TOP Plusz-pályázatok esetében a járás polgármesterei egyeztetést tartottak, és sikerült összehangolni a pályázatokat. Tulajdonképpen megegyeztek, felosztották a rendelkezésre álló keretet – mondta. Hozzátette, olyan járásokban vannak sikertelen pályázatok is, ahol a polgármesterek nem tudtak megegyezni, és „túlpályázták” a keretet.

Kérdeztük arról is, mi a véleménye arról, hogy az uniós pályázatokat úgy osztja ki a kormány, hogy a támogatások fedezete még nem áll rendelkezésre, hiszen az EU még nem hagyta jóvá a 2021-27-re vonatkozó partnerségi megállapodást. Erre Erdős azt mondta: ezek a források április 4-én (tehát az országgyűlési választás másnapján) nyilvánvalóan rendelkezésre fognak állni, ebben 100 százalékig biztos.

Szerinte Brüsszel részéről politikai beavatkozás történik azzal, hogy nem hagyják jóvá a magyarországi európai uniós támogatások felhasználási tervét.

Szintén már a hivatalos döntés előtt közzétette a TOP Plusz-program pályázati nyerteseinek névsorát Tessely Zoltán, Bicske és környékének fideszes képviselője a Facebook-oldalán. Mint azt március 21-én – tehát két nappal a döntés előtt – közösségi oldalán írta, a választókerületében kilenc település összesen 1 milliárd 878 millió forintot nyert az Élhető települések pályázatán.

A Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián pedig március 22-én reggel beszélt a dunaújvárosi térség nyerteseiről, miközben a kormányzati támogatási portál adatai szerint a döntések másnap születtek meg.

Vasvári Tamás / MTI Molnár Krisztián, a Fejér megyei önkormányzat elnöke, Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reményik Sándor református iskola és óvoda új óvodaépületének átadásán Lovasberényben 2022. március 25-én.

A hivatalos tájékoztatást megelőző közlésből lettek is problémák: nagyon örültek Pátkán, hogy nyertek 355,3 millió forintot komplex klímavédelmi fejlesztésekre, de Tessely egy nappal azután, hogy a nyertesek listáját közölte, március 22-én lecserélte korábbi tájékoztatását, és egy új listát közölt. Ebben már Pátka nem szerepelt. Aznap este pedig Velencén és Pusztaszabolcson is szomorkodhattak, mert a konzorciumban induló két önkormányzat is lekerült a listáról, noha addig azt hihették, hogy 596,1 millió forintot nyertek.

Az érintett polgármesterek érthetően csalódottak.

A pályázatokat zárt rendszerben kezelik, a pályázatok bírálóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért súlyos bizalmi válságot okoz, hogy egyesek napokkal előtte tudják, hogy kik fognak nyerni

– mondta a 24.hu-nak Pátka független polgármestere. Nagy Dániel szerint ezek után nehezebb lesz pályáztatásra rábírni a munkatársait vagy akár a település vállalkozóit, ha azt látják, hogy nem tisztességes a rendszer, ha egy országgyűlési képviselő, akinek semmilyen szerepköre nincs a pályázatoknál, bennfentesként előre tud a nyertesekről. Egyelőre semmilyen hivatalos értesítést, információt nem kaptak a pályázatukról, így nem is tudnak jogorvoslattal élni, tette hozzá.

Velence független polgármestere, Gerhard Ákos Tessely Zoltántól és Molnár Krisztiántól is próbált magyarázatot kérni, de már több mint egy hete nem tudja elérni őket, illetve írt a Magyar Államkincstárnak is, ahonnan csupán arról tájékoztatták, hol tudja megnézni a honlapon a nyertes pályázatokat. „Várjuk, hogy kapjunk értesítést, hogy korrigálják a döntést” – mondta kérdésünkre a velencei polgármester.

Megkerestük az ügyben Molnár Krisztiánt, akinek a megyei közgyűlés elnökeként kulcsszerepe van TOP-os pályázatokban.

Köszönöm, viszonthallásra

– zárta rövidre a beszélgetést a fideszes politikus, és gyorsan letette a telefont, amikor meghallotta, hogy a TOP Plusz-pályázatok miatt keressük.

Tessely Zoltán írásban válaszolt a kérdéseinkre, szerinte tévedés történt.

Tévesen került ki az összes pályázónk mint sikeres. Nem vettem részt az elbírálási folyamatban, és tévedésből közöltem hamarabb

– írta. Arra a kérdésünkre, nem érzi-e úgy, hogy ő vagy valamelyik kollégája megsértette a titoktartási kötelezettségét, csak annyit válaszolt, hogy „nem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik